Current track

Title

Artist


După exploziile de la Crevedia, controale în Neamț

#Postat de on august 27, 2023

După tragedia de la Crevedia, autoritățile din județul Neamț au intrat în ședință. Conducerea Prefecturii Neamț a convocat o ședință de urgență pentru a evalua și analiza situația furnizorilor de servicii de distribuire carburanți din județ. Din informațiile furnizate de pompieri, pe teritoriul județului Neamț funcționează în prezent aproximativ 41 de stații GPL. La ședință au fost prezenți reprezentanți ai mai multor instituții de control și securitate, printre care: Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava, Inspectoratului de Stat în Construcții, ITM, IPJ, Jandarmerie, Agenției pentru Protecția Mediului și Serviciului de Gospodărire a Apelor.

Pentru a ne asigura de conformitatea funcționarii acestor stații cu reglementările în vigoare:
* Până luni, la ora 12:00, ITM va întocmi o listă cu locațiile unde s-au efectuat controale în ultimii doi ani, verificând în special dacă aceste stații dispun de autorizație ISCIR sau INSEMEX.
* Inspectoratului de Stat în Construcții va analiza în baza de date începând cu anul 2013 și va identifica câte anunțuri de începere a construcțiilor au fost transmise instituției.
* Reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului va furniza o listă cu unitățile autorizate de la anul 2010 încoace.
* Inspectoratul Județean de Poliție  Neamț va face o recapitulare a verificărilor efectuate în ultimii ani legate de asigurarea securității la aceste locații.

Urmărim sa identificam dacă in afara celor care sunt autorizate mai exista și altele care funcționează fără forme legale. Este esențial de menționat că, în perioada 28.08 – 3.09, o echipă mixtă va iniția efectuarea unor controale la toate societățile din județ cu obiect de activitate în distribuirea de carburanți, fie că este vorba de stații PECO sau GPL, pentru a asigura conformitatea cu standardele de securitate și normele în vigoare. Instituția Prefectului își exprimă angajamentul de a garanta securitatea și protecția cetățenilor, asigurându-se că toate măsurile necesare sunt luate pentru a preveni orice incidente viitoare”, a precizat Adrian Niță, prefectul județului Neamț.

Sursa: IGSU

Doi oameni au murit și 58 suntt grav răniți în urma unor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o staţie GPL de pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. 39 de pompieri se numără printre răniți. 10 persoane sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. Autoritățile au activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia.  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat ancheta.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – comunicat de presă
Având în vedere interesul crescut pentru obținerea informațiilor legate de modul în care funcționa obiectivul din localitatea Crevedia la care s-a produs evenimentul din data de 26.08.2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face următoarele precizări preliminare cu privire la exercitarea rolului de autoritate a instituției noastre:
Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.
În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului. Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu.
Totodată, cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.
Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.
În data de 28.09.2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că obiectivul continuă să funcționeze. Prin urmare, prin documentul de control se constată ca faptă contravențională funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 30.000 lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei.
În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.
În data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt emite Rezoluția nr. 6087 prin care dispune înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotărârea AGA din 30.09.2020.
În data de 13.10.2020 operatorul economic notifică ISU Dâmbovița cu privire la faptul că punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost închis și anexează în acest sens Hotărârea AGA din 30.09.2020 și Rezoluția ORC.
Sub aspectul opririi funcționării punctului de lucru în speță, facem precizarea că instituția noastră nu are competențe legale în acest sens.
Ce spune legislația?
În domeniul GPL, potrivit prevederilor pct. I, lit. a), b), c) și d) din Anexa nr. 2 a H.G.R. 571/2016, cu modificările și completările ulterioare, se supun autorizării privind securitatea la incendiu următoarele construcții ori sisteme sau instalații:
a)sisteme publice pentru distribuția gazelor petroliere lichefiate la autovehicule, cu capacitate de stocare de maximum 30 mc echivalent apă, cu excepția celor aferente stațiilor mixte de distribuție a carburanților la autovehicule;
b)stații transportabile de distribuție a carburanților la autovehicule, cu capacitatea de stocare/depozitare de maximum 30 mc, amplasate în spatii publice;
c)alimentarea consumatorilor cu gaze petroliere lichefiate stocate în rezervoare/recipiente fixe cu capacitatea individuală de maximum 5.000 l sau grupuri de rezervoare/recipiente fixe cu capacitatea totală de maximum 30.000 l volum de apă aferente laboratoarelor-sanitare, școlare și alte asemenea, clădirilor cu activități de producție și fluxuri tehnologice, instalațiilor de încălzire centrală și locală, pentru prepararea apei calde de consum și a hranei;
d) puncte de desfacere a buteliilor cu gaze petroliere lichefiate la consumatori cu capacitatea de stocare/depozitare de minimum 250 kg GPL şi maximum 1.250 kg GPL.
Desfășurarea de activități în domeniul GPL, altele decât cele menționate anterior, nu se supun regimului de autorizare privind securitatea la incendiu exercitat de instituția noastră.

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *