Current track

Title

Artist


Dreptul la replică, 11 aprilie 2020

#Postat de on aprilie 17, 2020

Dreptul la replică, 11 aprilie 2020

Reporter Cezar Filip: – Bună ziua și bine v-am regăsit doamnelor și domnilor ,sunt Cezar Filip, suntem la dreptul la replică.  Avem director nou Doamna Daniela Marcoci, a făcut câteva declarații interesante.  Dorim să realizăm o legătură telefonică  cu directorul de la DSP, domnul Radu Fierăstrău. Vă mulțumesc că ați acceptat să interveniți, spuneți-ne, vă rog, care sunt cele mai  noi date pe care le aveți la nivelul instituției pe care o conduceți.

Domnul Radu Fierăstrău:  – Situația se schimbă de la o oră la alta,  avem 34 de cadre medicale depistate  pozitiv cu Covid –  19 și 31 de cazuri de cadre medicale aflate în izolare. Avem opt medici depistați pozitiv, din cei 34.  Domnul ministru a spus că urmează să apară foarte curând un ordin care   va da voie să se testeze personalul medical.

Reporter Cezar Filip: – Domnule director și am să vă rog să ne mai explicați încă odată metodologia.

Domnul Radu Fierăstrău:  – Metodologic, se stabilesc  contacții direcți ai persoanelor depistate pozitiv și prima măsură care se ia, se izolează. Se  testează,deocamdată, doar cei cu simptome.  Iar în Spitalul Județean,  primul caz,  pozitiv a fostpe data de 23 martie, asistenta șefă de  pe secția de Interne. Inițial, de această anchetă s-a ocupat epidemiologul lor, iar după, fiind contact direct, noi, DSP-ul, am trimis un epidemiolog să continuie aceea anchetă. S-a testat personalul din Spitalul Județean, dar acest lucru a fost stabilit de către epidemiologul nostru. Kiturile  de testare  se află în laborator, acolo este și aparatura de testare. Deci bețișoarele acelea, există. Există și kitul de testare. La ora actuală, sunt peste 40 de  centre care  efectueaza  ac  analize. Da, acele aparate PCR există la momentul în care vorbim în ambele spitale, există  aparatură conexă, care încă trebuie să ajungă E un minilaborator, când ajung  toate componentele. Cei de la Roman au trimis  două cadre medicale  la Matei Balș, și care au învățatcum se efectueazăaceste teste  și sunt aproape sigur ca acest lucru s-a întâmplat și cu personalul la Piatra Neamț. Metodologie  : în prima zi când intră in carantină după aia în ziua 13 și ziua 14. Noi am trimis la Iași, probabil că cei de la Iași au niște criterii de prioritizare, mai sunt câteva lucruri pe care vreau să le clarific. În cazul în care nu puteți contacta medicul defamilie apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță a112 atenție în cazul încare încălcați regimul auto- izolării la domiciliu  riscați amendă de până la 20.000 lei precum și dosar penal în cazul   în care contribuiti   la răspândirea virusului. Evitați cu prioritate expunerea persoanelor în vârstă și acelor cu imunitate scăzută. Dacă aveți simptome de gripă sau răceală  ,sunați medicul  de familie pentru a solicita sfaturi.   Nu  parasiti  sub nici o  formă domiciliul pe perioada celor 14 zile semnalați autorităților orice caz de care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintre o țară afectată. Piatra Neamț este un focar, într-adevăr se compară cu cel de la Suceava.

Reporter Cezar Filip: –  Câți angajați sunt la DSP Neamț?

Domnul Radu Fierăstrău:  – Mai mult de jumătate lucrează în partea administrativă Deci partea care nu se ocupă efectiv  de  anchetele epidemiologice.  Din păcate astăzi la ora actuală mai avem doar doi  ,volumul de muncă s-a triplat  .După cum știți, doamna Daniela Marcoci a fost detașată la Suceava iar ieri  a fost numită manager la spitalul județean  Oamenii muncesc inclusiv în weekend inclusiv la această oră nu avem un program fix. Încercăm să ajungem la cele mai bune rezultate cu resursele limitate pe care le avem .La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț unde, din păcate avem focar de coronavirus   știm în acest moment unde s-a greșit sau ce nu s-a făcut așa cum ar fi trebuit,cred că a fost undeva culpă comuna.  Oriunde, să știți, se putea întâmpla.

Reporter   Cezar  Filip:  – În ceea ce privește județul Neamț, când vă așteptați să fie maximum de cazuri?

Domnul Radu Fierăstrău:  – Specialiștii spun că va fi o perioadă de vârf la o săptămână dupăPaște  și probabil vom avea o ușoară scădere la sfârșitul lunii mai  dar lucrurile sunt imprevizibile. Nu cred că cineva poate, zice  când va fi acel vârf sau când va fi perioadă de scădere. Putem lupta împotriva răspândirii virusului. Distanțierea socială, auto-izolarea la domiciliu sau să încercăm cu toții să stăm cât mai mult în casă să ieșim doar pentru necesitățile urgente. Să înțelegem că aceasta este singura armă dacă ne îmbolnăvim  ,dacă populația se îmbolnăvește pentru un ritm mai lent. Toți pacienții vor avea acces la sistemul de Sănătate .  Dacă acest lucru se va întâmpla brusc,spitalele vor fi sufocate și atunci nu toată lumea va avea acces la sănătate. Spitalul județean a  primit 12.000 de tablete Plaquenil. Asta înseamnă că ajung aceste   pastile pentru aproximativ 800 de pacienți .Tot zilele trecute2.400 de măști, măștile chirurgicale  peste 10.000 de bucăți, echipamente.

.In acest moment mai trebuie organizare.

Reporter   Cezar  Filip:  – Domnule director, vă rog să îmi permiteți să citesc o declarație făcută de ilustra colegă să spun așa, actualul manager al spitalului Doamna Daniela Marcoci, declarație pe care eu am caracterizat-o ca fiindextrem de sinceră. Doamna Daniela Marcoci  a spus așa, să înțeleagă toată lumea că, cel puțin la un moment fiecare din noi vom fi contaminați vom trece pentru o formă de boală sau vom fi asimptomatici pentru că ăsta este mersul firesc al pandemiei de coronavirus astfel încât să căpătăm imunitate și să reușim să trecem cu bine. Important este să nu ne îmbolnăvim,  toți odată, atunci e sistemul de sănătatecedează Și nu vom mai putea acorda asistență necesară pentru a salva cazurile medii sau grave corect. Doamna  doctor Marcoci, cea mai potrivită persoană ca să rezolve  problema de la Spitalul Județean din postura de manager. Domnule director și o întrebare adresată în repetate rânduri de către ascultătorii noștri cum facem dacă e focar la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț mai bine stăm  acasă să ne tratăm ?. Nu merg în spital că poate mă îmbolnăvesc mai rău de acolo.

Domnul  Radu  Fierastrău : – Nu trebuie să ne sperie, focarul de laSpitalul Județean . Merge acolo orice persoană care are simptome  Deocamdată metodologia nu ne lasă să tratăm cazurile ușoare sau asimptomatice  la domiciliu. O altă întrebare la ascultător dacă pot refuzaîn momentul în care există suspiciunea Covid- 19 dacă pot refuza spitalizarea și pot să rămână acasă. Vorbim de internare obligatorie în cazul în care vine rezultatul pozitiv.

Domnul Radu Fierăstrău:  – Măsura obligatorie  este cea a internării, există și posibilitatea anchetei penale dacă se refuză internarea, spitalizarea. Orice este pozitiv se internează.

Reporter   Cezar  Filip:  – Vă mulțumesc pentru intervenție și pentru cele spuse Domnule director multă sănătate și putere de muncă.

Domnul Radu Fierăstrău:  – Vă mulțumesc și eu pentru  invitație și pentru dialog ,  o zi frumoasă.

Reporter   Cezar  Filip:  – Am avut în direct pe domnul Radu Fierăstrău,directorul direcției de Sănătate Publică Neamț ați putut afla  de la dânsul informațiile la zi și de asemenea ați primit  răspunsuri la o serie de întrebări pe care mi le-ați formulat la rândul dumneavoastră pe parcursul emisiunilor pe care le-am realizat despre ceea ce se întâmplă în județul Neamț.

Reporter   Cezar  Filip:  –  Declarația doamnei Daniela Marcoci vreau să mai insist puțin asupra ei că la un moment dat fiecare dintre noi vom fi contaminați, înțeleg că spun specialiștii că undeva la 80% din populația globului se estimează că va avea la un moment dat  Covid-19 ș i acea teorie care spune că astfel se va forma imunitatea naturală și abia atunci până la apariția unui tratament sau a unui vaccin abia de atunci vom putea spune că avem rezultate pozitive în lupta cu coronavirus. Ideea este să ne izolăm nu pentru că astfel reducem la zero posibilitatea de a infecta,  să ne izolăm pentru ca să nu fie o explozie de cazuri repet și aceste cazuri dacă nu vor fi paturi în spitale, dacă nu vor fi acele echipamente care să sprijine   în respirație artificială atunci când este cazul. În astfel de situații nici medicii nu sunt dumnezei. Și pe final de emisiune vreau să mai spun doar un singur lucru la ceea ce se întâmplat la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț dar ceea ce se întâmplă mai la toate unitățile sanitare din România de 20 sau de 30 de ani presa sau chiar dumneavoastră simpli cetățeni ați vorbit ați spus ați reclamat faptul că se fură bani când se fac inginerii financiare și că mă rog clientela politică are de câștigat foarte mult că se fac angajări uneori pe pile sau pe șpagă și iată că ajung în sistem  oameni care nu sunt cei mai competenți, cât sunt numirile de manager, de director care se fac exclusiv pe interes politic și pentru ca respectivul manager să răspundă la comenzile politice după ce va trece această nenorocită de epidemie vom învăța ceva din ceea ce nu am făcut în 20 –30 de ani.   Eu sper că se  vor schimba lucrurile și că nu vom  mai ajunge în situația de a ne prinde o astfel de pandemie să nu ne mai batem joc de resursa cea mai importantă cred eu și anume resursa umană.

Reporter   Cezar  Filip:  – În opinia mea să fie învățămintele pe care să le tragem după ce aceasta epidemie va trece Multă sănătate.

Carmen Vîntu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *