Copiii Străzii, un fenomen actual
#Postat de Manuela Ursache on martie 21, 2019
Copiii Străzii, un fenomen actual
Copiii străzii se găsesc pretutindeni, singuri, înfometaţi, huliţi, alungaţi, bătuţi şi în unele cazuri chiar folosiţi şi manipulaţi. Sunt tot mai mulți. Si pare că nimeni nu face nimic pentru ei. Și ei sunt copii. Copii care nu stiu ce înseamnă o masă caldă. Sau apă caldă. Copii pentru care strada e casa lor.
Spre deosebire de ziua de 1 Iunie, moment de sărbătoare pentru toți copiii, Ziua Internationala a Copiilor Străzii este o altfel de zi prin care se doreste a fi un semnal de alarmă tras de institutiile abilitate cu privire la situația grea a micuților care, din diferite motive (abuzuri din partea părinților, situație materială precară etc.), au ajuns să-și ducă traiul pe străzi.
Ziua Înternaţională a Copiilor Străzii, a fost instituită prin rezoluţia Forumului Internaţional “Prietenii copiilor străzii” desfăşurat la Varşovia. Începând din anul 1998, pe 21 martie se sărbătoreşte în toată lumea “Ziua Internaţională a Copiilor Străzii”. Această categorie defavorizată a societăţii noastre, a creat o imagine, devenită din păcate, cartea de vizită a României în Europa.
Ziua de 21 martie este un prilej de a încerca stoparea atitudinii de pasivitate civică, pe care marea majoritate o manifestăm, de a ieşi din inerţia şi criza de soluţii în care ne aflăm de atâția ani.
O zi a copiilor care trăiesc pe stradă, poate fi considerată o invitaţie la reflecţie, la autocontrol, cel puţin al limbajului.
Pe această cale, facem apel la capacitatea de înţelegere umană a fiecăruia dintre noi, că dincolo de etichetele „aurolac”, „boschetar”, „păduchios” adesea folosite, se află fiinţe cu dureri, sentimente, speranţe asemănătoare cu ale tuturor oamenilor.
Aceste fiinţe nu au nevoie doar de ajutorul material, medical, psihologic, pe care îl acordăm. Ei au nevoie de acceptarea şi dragostea semenilor lor.
Potrivit unui raport al Organizatiei Internaționale a Muncii, la nivel global, numărul copiilor străzii depășește 150 de milioane.
Cauzele apariției copiilor în mediul stradal sunt: sărăcia, asociată cu violența domestică și alcoolism, lipsa implicării părinților în creșterea și educația copiilor, dar și proveniența acestora din familii dezorganizate, care au ca și consecință gravă, apariția copiilor în stradă.
Problema copiilor străzii este un fenomen încă prezent, a fost şi rămâne în actualitate.
O mare parte a copiilor străzii sunt în stradă chiar din vina populaţiei, care dând bani din milă, încurajează acest fenomen. Oferindu-le bani, indirect, trimitem copiii la cerşit, deoarece părinţii nu sunt motivaţi să caute alte soluţii pentru supravieţuire, menţinând copiii în aceeaşi stare de degradare socială şi morală care le afectează dramatic copilăria şi prin abandonul şcolar, le limitează şansele la o viaţă decentă.
Astăzi e despre ei. Despre copiii străzii. Despre ,,Ziua Internațională a Copiilor Străzii”.
Sursa: Dgaspc (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului)
Jurnal de Neamț