Conferinţa de presă susţinută de prefectul George Lazăr, 7 iulie 2020
#Postat de Carmen Vintu on iulie 7, 2020
Conferinţa de presă susţinută de prefectul George Lazăr, 7 iulie 2020
Prefectul Județului Neamț, George Lazăr: – Conferința de presă de astăzi organizată de Instituția prefectul județului Neamț. Invitați sunt: doamna director Alungulesei de la AJPIS Neamț și domnul director comercial de la Direcția Agricolă Neamț. Ca subiecte de abordat: situația Spitalului Județean de Urgență Neamț. calamități în ultima perioadă, provocate de inundații din județul Neamț și prestațiile față de persoanele afectate. Seceta pedologică în județul Neamț și măsurile compensatorii pe care Guvernul, prin Direcția Agricolă și APIA le acordă Vom avea o abordare și despre zona de incompatibilități, în situația domnului primar de la Roman. Inundațiile din anul curent 2020, pe teritoriul județului Neamț, în luna iunie mai ales și început de iulie au fost calamități naturale care au produs pagube la obiective de infrastructură și locuințe ale populației. Au transmis Comitetele Locale pentru Situații de Urgență 22 avertizări meteorologice de tip cod galben, 48 de cod portocaliu și 12 avertizări de tip cod roșu. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis 2 avertizări cod galben, 11 Cod Portocaliu Bistrița, Moldova și Siret și 4 cod roșu. Pagube în urma inundațiilor în 54 de UAT- uri. Valoarea pagubelor evaluate la CJ sunt 934 mii Lei, avem 31 de poduri afectate, 72 de podețe, șase punți, 280, 6 km drumuri comunale sătești, în sumă de 15.437 mii lei. Pe drumurile naționale afectate două poduri și 2,43 km de drum naționale cu o valoare estimată la 115.000 lei. Au fost afectate un total de 394 de gospodării, 344 de locuințe afectate, 50 de anexe gospodărești afectate. raportarea finală am trimis-o atât la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, pentru alocarea sumei de 16.371 mii lei,adrese trimise la Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru 4.293 mii lei și la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru alocarea sumei de 115.000 lei
Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Neamț, dna director aici, a înaintat către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru acordarea ajutoarelor de urgență pentru familiile sau persoanele singure afectate de inundații.
–Dna director Alungulesei: – Guvernul a aprobat prin Hotărârea numărul 481 din 25 iunie 2020 o serie de ajutoare financiare de urgență, cu un amendament la normele de aplicare a Legii 416, nemaifiind necesară cererea solicitantului și nici efectuarea de anchete sociale la domiciliul acestora. Gradul de avariere a locuințelor a fost stabilit de către comisiile care au fost avizate de Instituția Prefectului. Hotărârea de Guvern stabilește sumele în funcție de gradul de avariere, astfel: 4.000 de lei pentru locuințele afectate în proporție de peste 75 la sută, 2.000 de lei pentru locuințele afectate în proporție cuprinsă între 50 și 75 la sută, 1.500 de lei pentru pagubele produse de inundații, ajutor financiar de urgență, în sumă de 5.000 lei. pentru locuința în care trăiesc efectiv persoanele sau persoana singură. Sunt centralizate 344 de locuințe, comuna Pipirig are 255. Comuna Ceahlău- 25, Gârcina- 21, Comunele Ion Creangă, Oniceni, 19 respectiv 7, 12 comune au de la un caz la trei- cinci-șapte cazuri. Agenția pentru Plăți va achita ajutoare financiare de urgență în cont bancar sau în mandat poștal.
– Prefect George Lazăr: – Avem convingerea că din grija față de persoanele care au suferit, de aceste familii, ca măcar financiar să fim alături de ei, să-i sprijinim.
Un al doilea subiect cu privire la seceta pedologică care a fost in anul 2020. Seceta pedologică extremă a afectat puternic o suprafață totală de 22.959 de hectare dintr-un total de 35. 405 hectare Avem un grad de 60 la sută, total culturi afectate 9.637 ha la grâul de toamnă, 1438 de hectare la orzul de toamnă, 17 hectare la orzoaică, la rapiță 2.223 de hectare, lucernă 14 hectare, triticale 424 de hectare, mazăre 20 de hectare, alte culturi 40 de hectare, în total 13.816 hectare. Această situație a fost transmisă, către Ministerul Agriculturii.
– Dna director Alungulesei: – Din cele 22.359 de ha, au reieșit 13816 ha socotite calamitate 100% la grâul de toamnă se va face o despăgubire de 1925 de lei pe hectar. La secară tot 1925 de lei, la triticale 805, la orz 912 lei, la orzoaică 951, la ovăz de toamnă 772 și la rapiță 1.002 lei. Solicitanții trebuie să depună cererile la APIA pina pe 14 august și la începutul lunii septembrie, vor primi sumele care li se cuvin, în așa fel încât banii aceștia să-i poată folosi în toamnă pentru demararea campaniei de toamnă.
Cei care nu au cereri la APIA nu vor primi și nici nu au fost făcute procese verbale.
Nu se acoperă în întregime pagubele, dar este un ajutor.
– Prefect George Lazăr: – Mulțumesc, dl director al Directiei Agricole. Și subliniez din nou și de această dată ca interesul Guvernului României, prin Ministerul Agriculturii, e o gură de oxigen, e o mână de ajutor, și sumele alocate în 2020 sunt substanțial mărite față de anii precedenți, 2017, 2018, respectiv 2019. La punctul 3 din conferința de presă de astăzi despre situația Spitalului Județean Neamț. Avem prima adresă din 23.06.2020, prin care Direcția de Sănătate Publică Neamț a cerut, a propus Ministerului Sănătății scoaterea Spitalului de Urgență Piatra Neamț din lista spitalelor suport Covid și desemnarea Spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț ca spital suport pentru pacienții testați sau suspecți cu SARS-COV2. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț are astăzi internați 21 de pacienți pozitivi SARS-COV2. Și 32 de pacienți suspecți. Iar la Spitalul de pneumofiziologie Bisericani nu mai avem internat niciun pacient Covid-19.
Începând cu 1 aprilie în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost internate aproximativ 787 de persoane pozitive sars-cov2 și 995 de suspecți. In perioada 20 aprilie, au fost internate 319 persoane. Prin adresa 20423 din 19.06.2020, Spitalul de Urgență Piatra Neamț a solicitat către Direcția de Sănătate Publică Neamț redeschiderea unor secții chirurgicale. Direcția de Sănătate Publică, nu și-a asumat redeschiderea parțială a Spitalului pentru că exista riscul de contaminare între pacienții covid și non- covid. Spitalul Județean Dimitrie Sfântul Dimitrie din Târgu Neamț are o infrastructură cu 260 de paturi, secție de Boli Infecțioase, compartiment ATI, specialități de bază medicale și chirurgicale, laboratoare de analize medicale, radiologie și poate asigura tratamentul patologiilor asociate pentru pacienți suspecți Covid-19. Iar în 10 iunie a fost pus în funcțiune și aparatul de tip Real Timer PCR. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, va pune, cu titlu de împrumut, dar cu titlu gratuit, aparatura necesară suplimentară de tip ventilatoare, injecomate, monitoare sau alt tip de aparatură, celor de la Spitalul Târgu Neamț. Niciun răspuns de la Ministerul Sănătății. Astăzi, Direcția de Sănătate Publică Neamț a făcut o nouă adresă, o nouă documentație și o revenire practic la adresa din 23.06.2020 prin care cerem redeschiderea Spitalului Județean Neamț. Pacienți din Valea Muntelui, Târgu Neamț, toată zona Piatra Neamț, încarcă, astăzi, Spitalul Roman. Pentru că spitalul Piatra Neamț este închis. Soluția, gândită și propusă cu Spitalul Târgu Neamț este o soluție corectă din punct de vedere epidemiologic, și medical, Spitalul Târgu Neamț care din capacitatea totală are astăzi cam 30 la sută din nivelul de cazuistică sau de internări. Corectă este redeschiderea spitalului județean cât de urgent, în interesul comun al sănătății publice din Neamț și identificarea și stabilirea Spitalului Sfântul Dumitrie din Târgu Neamț ca spital suport Covid.
(…)
La punctul 4, bănuiesc că există interes din partea cetățenilor și a dumneavoastră a jurnaliștilor, pe subiectul Roman, a situației domnului primar Lucian Micu, Hotărârea Consiliului Local al municipiului Roman, numărul 129, din data de 26 06 2020, privind punerea în aplicare a sancțiunilor corespunzătoare, a lămuririi definitive a regimului juridic al incompatibilităților de către domnul Lucian Ovidiu Micu, în calitate de consilier local, viceprimar al municipiului Roman, la acea dată, 2012- 2016.
Considerăm și apreciem că această hotărâre dată de Consiliul Local este nelegală și apreciem că hotărârea a fost adoptată cu depășirea competenței materiale stabilite de legiuitor, în sarcina Consiliului Local.
Sancționarea în timpul exercitării mandatului de primar a încălcării de către acesta a regimului juridic al incompatibilităților are drept consecință încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar, se aplică de la data rămânerii definitive a raportului.
Instituția prefectului județului Neamț consideră că Autoritatea Competentă de a constata și sancționa starea de incompatibilitate a unui ales local, indiferent de natura funcției deținute este prefectul județului Neamț și nu, după caz, Consiliul Local.