Conferință de presă a ministrului Florin Cîțu – prezentarea raportului de activitate la un an de la preluarea mandatului de ministru al finanțelor publice
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 9, 2020
„Mulțumesc că ați răspuns invitației noastre, ne vedem la un an după ce am preluat mandatul administrării finanțelor publice. Când e vorba de economie, când preiei un mandat, depinde foarte mult de ceea ce găsești în momentul respectiv.
Să neîntoarcem în noiembrie 2019 și să ne aducem aminte cum arăta în acel moment economia când am preluat-o. Ne aștepta pentru 2020, ne așteptau deja 50 de miliarde de lei bani împrumutați în trecut care trebuiau plătiți și facturi neplătite de 30 de miliarde de lei.
Vreau să mai adaug aici iarăși record negativ al investițiilor în perioada 2017-2019, mai ales 2017 a fost unul dintre anii triști pentru investiții în România, fonduri europene, ritmul de încasare foarte mic ș.a.m.d.
Până la rectificarea bugetară am fost nevoiți să luăm câteva măsuri fiscale și doar în martie 2020 au rămas în economie 15 miliarde de lei, erau bani care trebuiau să fie încasați la buget, au rămas în economie. Martie și aprilie, tot pe fondul acestei dinamici, acestui șoc negativ care a cuprins toată economia globală, au fost achitate 9 miliarde de lei pentru TVA, am introdus rambursarea TVA în control ulterior și au fost plătite 2007 miliarde de lei pentru concedii medicale, 3 miliarde de lei pe care l-am plătit în prima parte a anului și după aceea am continuat.
Criza de sănătate s-a transformat într-o criză economică.
Astăzi încă sunt la contribuabili aproape 16 miliarde de lei bani care ar fi trebuit să fie încasați la bugetul de stat dar sunt la companii în urma măsurilor pe care le-am luat.
O altă nenorocire care a fost aruncată asupra românilor: au fost crescute taxele în perioada de creștere economică și totuși deficitul bugetar a crescut, vă dați seama cât de responsabil a fost administrată România în perioada 2017-2019.
Astăzi, în perioadă de criză economică, industria are deja 3 luni consecutive de creștere economică, am reușit să aducem industria pe plus în această perioadă.
Am reușit să colectăm în august-septembrie-octombrie mai mult decât am colectat anul trecut în aceeași perioadă dar și mai important, după 10 luni de zile veniturile la bugetul general consolidat sunt mai mari decât veniturile anului trecut după 10 luni de zile.”
Cîţu: „Rectificarea bugetară va fi pusă în transparenţă în această săptămână; obiectivul este de a limita creşterea deficitului.”
Ministrul Finanţelor a fost întrebat dacă Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii au cerut sau vor primi mai mulţi bani, iar el a menţionat că toate “cererile care sunt fundamentate vor fi luate în considerare şi vor avea finanţare”.
Cîţu: „Necesarul de finanţare pentru anul acesta este de 138 miliarde lei, din care 50 de miliarde de lei reprezintă împrumuturi din trecut”, a declarat luni ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.