Cerul în luna august 2020
Posted by AstroBârlad

Luna august este momentul când se organizează foarte multe ieşiri la observaţii astronomice în afara oraşului, în tabere de astronomie. Durata nopţilor începe să crească, ceea ce oferă un avantaj la observaţiile astronomice. În această lună putem să admirăm cel mai bine cerul de vară, cu constelaţiile sale specifice, brăzdate de Calea Lactee.
Stelele Altair, Vega și Deneb, se află sus pe cer, la 16, 25 și 3000 de ani lumină de noi, iar luminozitățile lor sunt de 12, 61 și 300.000 de ori mai mari decât a Soarelui. Ele alcatuiesc triunghiul de vara . Aproape de centrul triunghiului se află steaua Albireo care reprezintă capul lebedei. Gâtul lung al acesteia se continuă înspre nord-est, coada fiind steaua Deneb. Aripile lebedei pornesc de la steaua gamma înspre est și nord-vest. Spre vest întâlnim steaua Arcturus, care se află din ce în ce mai aproape de orizont. Înspre nord-vest, nu foarte departe de orizont, găsim stelele Carului Mare, o parte din constelația Ursa Major (Ursa Mare). Stelele care formează un patrulater reprezintă „carul”, iar cele trei aproape aliniate compun „oiștea” carului. Înspre sud-vest găsim steaua Antares care reprezintă „inima” scorpionului. La sud-est, aproape de orizont, întâlnim o stea singuratică. Este Fomalhaut („gura peștelui”) din constelația Pisces Austrinus (Peștele Austral). La est se vede marele pătrat al constelației Pegasus, urmat de Andromeda, semn că toamna este aproape.

Tabăra de astronomie „Să cunoaştem cerul!”, ediţia a V-a, 9 – 14 august 2018. Rezervaţia Naturală Bădeana, Comuna Tutova, Judeţul Vaslui.
Fenomene astronomie în luna august 2020
Cel mai important fenomen astronomic din această lună este maximul curentului de meteori
Perseide din noaptea de 12 spre 13 august 2020.
Sursa:
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
#Postat de
Carmen Vintu
Opiniile cititorului
Te-ar putea interesa și
Continue reading
