Centrele de Excelență, pepiniere pentru tinerii talentați vasluieni
#Postat de admin on aprilie 26, 2019
Centrele de Excelență, pepiniere pentru tinerii talentați vasluieni
În acest context al performanței școlare, în semestrul I al anului școlar în curs, s-a înființat Centrul Județean de Excelență Vaslui, având inaugurarea oficială în data de 16 noiembrie 2018.
CJEVS reprezintă o noutate absolută pentru județul Vaslui și un nou început.
Istoric vorbind, centrele de excelență au apărut odată cu aprobarea Legii educației nr.1/2011 cu modificările și completările ulteriore, în care apare menționat că Statul sprijină copiii şi tinerii capabili de performanţe înalte atât în unităţi de învăţământ, cât şi în centre de excelenţă… care sunt înfiinţate prin ordin al ministrului.
Necesitatea unui astfel de centru este evidentă, având în vedere că în țările foarte bine dezvoltate sunt deja implementate cu succes sisteme educaționale pentru instruirea diferențiată.
Din 2011 până în prezent, s-au înființat în România, prin aprobarea Ministerului Educației, 15 centre de excelență în județele: Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Dolj, Harghita, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Vaslui, Vâlcea. Dintre acestea, 10 centre de excelență au personalitate juridică respectiv în județele: Olt, Dolj, Timiș, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Brașov, Neamț, Prahova, Sălaj, Vaslui.
Centrul Județean de Excelență Vaslui este la nivel national al 10-lea centru înființat prin Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 3352/20.03.2018, unitate cu personalitate juridică aprobată prin HCL Vaslui nr. 107/27.07.2018, având susținerea consiliilor locale ale primăriilor din Vaslui, Bârlad și Huși.
Misiunea Centrului Județean de Excelență Vaslui este de a promova și sprijini dezvoltarea elevilor capabili de performanță din județul Vaslui, în toate domeniile și de a forma un nucleu educațional orientat către dezvoltarea capacităților individuale la nivel maximal.
Pregătirea tinerilor capabili de performanță se face în grupe de excelență, pe ani de studiu și discipline, numărul de elevi din fiecare grupă fiind de minimum 8 și maximum 15. Grupele de excelență se organizează de regulă anual, pentru discipline la care se organizează olimpiade naționale și internaționale pentru activități care vizează dezvoltarea competențelor interdisciplinare, pluridisciplinare și transdisciplinare.
Disciplinele la care se organizează cursuri de excelență sunt: matematica, fizica, informatica, biologia, geografia, chimia și limbile străine, discipline selectate ținând cont de performanțele obținute de elevi în ultimii 3 ani școlari.
Cursurile se desfășoară în marea lor majoritate, în următoarele unități de învățământ: Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui – centrul zonal Vaslui, Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” Bârlad – centrul zonal Bârlad și Colegiul Național „Cuza -Vodă” Huși – centrul zonal Huși.
La nivelul celor trei centre zonale la Centrul Județean de Excelență își desfășoară activitatea un nr. de 88 cadre didactice: centrul zonal Vaslui – 51, centrul zonal Bârlad – 24, centrul zonal Huși – 13.
Pentru perioada octombrie-decembrie 2018 bugetul estimat a fost în sumă de 103050 lei (Vaslui – 44550, Bârlad – 34350, Huși – 24150) și a fost asigurat integral de la bugetele locale din Vaslui, Bârlad și Huși și cuprinde în principal, cheltuieli de personal cu salariile profesorilor, celelalte cheltuieli fiind suportate din bugetul unităților nominalizate ca centre zonale.
Pentru anul 2019, în funcție de resursele bugetare, Centrul Județean de Excelență Vaslui și-a propus extinderea activității, atât sub aspectul disciplinelor cât și al numărului de grupe, putând ajunge până la maximum 90 de grupe.
Se au în vedere discipline noi precum: Limba și literatura română, astronomia și astrofizica, robotica, disciplinele socio-umane și extinderea pregătirii la disciplinele și grupele de excelență deja constituite.
Până la această dată, datorită limitărilor bugetare, s-a extins activitatea în semestrul al II-lea al anului școlar 2018-2019 cu o grupă de robotică și o grupă de astronomie și astrofizică pentru centrul zonal Vaslui.
Încă de la inaugurare Centrul Județean de Excelență Vaslui a beneficiat de realizarea unui site propriu, iar elevii selectați, membri ai grupelor de excelență au încheiat acorduri educaționale asumate de părinți/reprezentanți legali și conducerea centrului.
Pentru anul 2019 am estimat pentru CJEVS un buget în sumă de 1.001.600 lei.
În această perioadă (25 martie – 20 aprilie 2019), la nivelul CJEVS s-a decis pregătirea intensivă a loturilor judeţene selecţionate pentru etapa naţională a competiţiilor naţionale din
Calendarul competițiilor școlare naționale și internationale pentru anul școlar 2019, aprobat prin ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.016/2019.
Vor fi pregătite în regim intensiv loturile reprezentative ale județului Vaslui pentru disciplinele: matematică, fizică, informatică, biologie, geografie, limbi străine.
Fiecare lot reprezentativ va beneficia, la nivelul fiecărei discipline, atât pentru nivelul gimnazial cât și pentru nivelul liceal de un număr (10 -15) ore de pregătire intensivă, conform unei planificări realizate sub coordonarea inspectorilor școlari, coordonatori pe disciplină la nivelul CJEVS.
La etapa națională a olimpiadelor școlare la disciplinele cuprinse în CJEVS participa în total 119 elevi, dupa cum urmează: matematica-7, informatica-16, fizica-13, chimie-7, biologie-11, geografie-11, limbi straine (franceza, engleza, italiana, spaniola, rusa)-50, astronomie și astrofizică-4.
Din cei 119 participanți, 110 concurenți se pregătesc pentru performanță în cadrul CJEVS.
Pregătirea intensivă a loturilor este realizată în echipe formate din cei mai buni profesori pasionaţi şi capabili de performanţă la fiecare disciplină/domeniu din cadrul Centrului Judeţean de Excelenţă Vaslui.
Cristina Rădulescu