Current track

Title

Artist


Ce surprize au găsit reprezentanții DSP după vacanța de iarnă la elevii vasluieni

#Postat de on februarie 6, 2019

Nu mai miră pe nimeni că imediat după terminarea vacanțelor, cadrele medicale descoperă tot felul de boli la elevi. Lipsa educației sanitare precum și lipsa celor șapte ani de acasă duce la creșterea statisticilor și poziționează județul în categoria „așa nu”.

Triajul epidemiologic face parte din activitatea curentă de verificare a stării de igienă şi de sănătate a copiilor şi se face după fiecare vacanţă în toate unităţile de învăţământ din judeţ.

După vacanţa de iarnă, cadrele medicale au efectuat triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ din judeţ, fiind examinaţi 42.767 copii (30.752 urban și 12.015 rural) dintr-un total de 65.573 copii înscrişi în colectivităţi (32.691 urban și 32.882 rural).

În urma triajului epidemiologic au fost depistate 13 cazuri de angină acută, 6 cazuri de varicelă, 1 caz de rubeolă, 65 cazuri de alte boli infecțioase, 27 cazuri micoză, 16 cazuri de alte boli parazitare, 7 cazuri de scabie sau râie (în mediul rural) şi 184 cazuri de pediculoză – păduchi (74 în mediul urban + 110 în mediul rural). Ponderea cea mai mare a cazurilor de pediculoză se înregistrează în mediul rural, în special în școli.

În vederea reducerii cazurilor de pediculoză și scabie au fost intensificate acţiunile de deparazitare împreună cu medicii de familie, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari.

După efectuarea recontrolului, au rămas în evidenţă 61 cazuri de pediculoză și 3 cazuri de scabie acestea înregistrându-se în familii cu educaţie igienico-sanitară deficitară, unde nu se face o deparazitare totală şi eficientă.

„Cu această ocazie, revenim cu recomandarea către populaţiei de a respecta cu rigurozitate regulile generale de igienă pentru menținerea stării de sănătate: în primul rând, spălatul mâinilor cu săpun după utilizarea toaletei sau înainte de a prepara şi consuma mâncarea.  În plus, este nevoie ca fructele şi legumele să fie spălate înainte de a fi consumate, mâncarea preparată termic insuficient trebuie evitată, iar consumul apei să se facă din surse verificate”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

Cristina Rădulescu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *