Cât mai valorează o viață de om? 5.000 de lei. Atât dă Guvernul rudelor celor decedați la secția ATI din Piatra Neamț
#Postat de Antoniu Lovin on noiembrie 26, 2020
Guvernul României, hotărăște mâine cât valorează viața unui român. Fix 5.000 de lei. Cât o vacanță fără pretenții pe litoralul bulgăresc. Banii se acordă rudelor celor decedați în incendiul de la Secția ATI din Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț precum și celor răniți în timpul tragedie. Plata nu se face oricum, ci doar după ce rudele dovedesc că s-au ocupat de înmormântarea celui decedat în tragicul eveniment de pe 14 noiembrie. Pentru a primi suma de 5.000 de lei anul acesta, beneficiarii trebuie să depună cereri până pe data de 10 decembrie. Mai jos puteți citi Hotărârea ce ar putea fi inclusă în ședința de Guvern de vineri, 27 noiembrie.

G U V E R N U L R O M Â N I E I
HOTĂRÂRE
privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor victimelor incendiului produs la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț,în data de 14 noiembrie 2020
În temeiul prevederilor art.108 din Constituția României, republicată și ale art.28 alin.(1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:
Art. 1. –(1) Pentru sprijinirea familiilor aparţinătoare victimelor incendiului produs la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț,în data de 14 noiembrie 2020,se aprobă acordarea de ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 100.000 lei,din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2020.
Art. 2 –(1) Ajutoarele de urgență prevăzute la art. 1 se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniți în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare persoană decedată ori rănită.
(2) Ajutorul prevăzut la alin.(1) se plătește soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul persoanelor decedate, sau, după caz, declarație pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite.
Art. 3–Prin derogare de la prevederile art. 37 şi 38 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea ajutorului de urgenţă prevăzut la art. 1 nu se impune completarea cererii și nici efectuarea de anchete sociale.
Art. 4-(1) Ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii și protecțieisociale sau de persoana desemnată în acest scop, pe baza borderourilor întocmite de către agențiile pentru plăți și inspecție socială din județeleîn a căror rază teritorială au domiciliul persoanele prevăzute la art. 2 alin.(2).
(2) Borderourile prevăzute la alin.(1) se avizează de primarii localităților în a căror rază teritorială au domiciliul persoanele prevăzute la art. 2 alin.(2) și de prefecți și conțin în mod obligatoriu:
a)numele și prenumele titularului ajutorului de urgență;
b)adresa de domiciliu/ reședință;c)situația de necesitate, persoană decedată sau, după caz, persoană rănită;
d)suma propusă cu titlu de ajutor de urgență, în conformitate cu nivelurile și limitele prevăzute la art. 2.
(3) Pe baza borderourilor centralizatoare prevăzute la alin. (1), Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială întocmește situațiile centralizatoare cu titularii ajutorului de urgență cu propunerea de aprobare, pe care le transmite Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru aprobare.
(4)Plata ajutorului de urgență se poate face atât prin mandat poștal, cât și prin cont bancar. Pentru plata prin cont bancar, persoanele prevăzute la art. 2 alin.(2) își vor exprima opțiunea în scris pe baza unei declarații pe propria răspundere.
Art. 5–(1) Pentru plata ajutoarelor de urgență prevăzute la art. 2, în condițiile art. 4, în cursul anului 2020, solicitarea acestora se efectuează de către agențiile teritoriale, până cel târziu la data de 10 decembrie 2020.
PRIM –MINISTRU
Ludovic ORBAN
Proiectul hotărârii poate fi văzut și aici, pe site-ul Guvernului României : https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/11/HG-.pdf