Călin Georgescu, lecția de politică
#Postat de JurnalFM on noiembrie 25, 2024
Primul tur al alegerilor prezidențiale a venit cu o lecție pentru partidele politice. Independentul Călin Georgescu a fost marea surpriză a acestui tur, iar Marcel Ciolacu și Elena Lasconi merg umăr la umăr, la ora 08.00, rezultatele parțiale indicau o diferență de 946 de voturi în favoarea social democratului.
Județul Neamț, ca de altfel și alte județe din Moldova, nu mai sunt roșii și asta ar trebui să dea serios de gândit competitorilor pentru alegerile parlamentare de pe 1 decembrie.
În ceea ce privește prezența la vot, 42,29% dintre nemțenii cu drept de vot s-au prezentat la urne dintr-un total de 453.976, fiind organizate 490 secții.
Cine este Călin Georgescu, cel care a încurcat atât de mult socotelile partidelor?
Agenția internațională de presă Reuters îl descrie pe Călin Georgescu ca pe un politician român de extremă-dreapta și un critic NATO. Agenția mai amintește că sondajelor de opinie îl cotau sub 10% înainte primul tur de scrutin de duminică.
Călin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962 la București și a absolvit Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în specialitatea Îmbunătățiri Funciare, după care a obținut un titlu de doctor în Pedologie, la aceeași universitate. De asemenea, a absolvit programului postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie” al Colegiului Național de Apărare „Carol I”. În 1991 a devenit consilier al ministrului Mediului Marcian Bleahu, în cabinetul condus de Theodor Stolojan. În același minister a ocupat funcția de secretar general în perioada 1997-1998. Între 2000 și 2011 a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă, fiind și coordonatorul echipelor care au elaborat variantele din 1999 și 2008 ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă. În 2004-2005 a fost director în Ministerul Afacerilor Externe, iar în intervalul 2006-2012 a ocupat postul de director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare. Numele său s-a aflat și pe lista potențialilor premieri în anii 2011 și 2012, pentru înlocuirea lui Emil Boc. Cătălin Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021. La începutul anului 2022, George Simion anunța că Georgescu ar putea deveni președinte de onoare al AUR, însă în urma unor declarații controversate s-a produs ruptura de partid, scrie hotnews.ro.