Cadastru gratuit în alte 43 de localități nemțene
#Postat de Gianina Buftea on noiembrie 11, 2024
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Neamț va încheia contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 43 de unități administrativ-teritoriale din cele 58 eligibile. Cele 43 de localități care și-au exprimat intenția de a accesa fondurile puse la dispoziție de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară au solicitat, în total, 6.795.000 de lei. Lucrările de cadastru general sunt gratuite pentru cetățeni și se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară.
”Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanțare cu OCPI Neamț, începând din data de 12 noiembrie 2024. Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care vor semna contracte de finanțare cu OCPI Neamț trebuie să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la data semnării contractului de finanțare. În cadrul celei de-a douăsprezecea etape de finanțare, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, prin OCPI Neamț”, a precizat Vasile-Valentin Popîrda, reprezentant OCPI Neamț.
În prezent, din totalul de 83 de UAT-uri din județul Neamț, au fost cadastrate în proporție de sută la sută două comune (Dobreni și Tarcău), iar în alte 67 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale. PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetul local al primăriilor.