Current track

Title

Artist


Anton Holban (n. 10 februarie 1902, Huși, Vaslui – d. 15 ianuarie 1937, București) a fost un scriitor, romancier și eseist român

#Postat de on ianuarie 15, 2022

Anton Holban (n. 10 februarie 1902HușiVaslui, – d. 15 ianuarie 1937București) a fost fiul lui Gheorghe Holban, ofițer, și al Antoanetei (născută Lovinescu), precum și nepotul de soră al criticului Eugen Lovinescu. A debutat la cenaclul acestuia, Sburătorul, unde a citit povestiri și fragmente din romane. Urmează școala primară la Fălticeni.

Sursa foto:  https://ro.wikisource.org/wiki/Autor:Anton_Holban#/media/Fi%C8%99ier:Anton_Holban_-_Foto03.jpg

După despărțirea părinților, copilul crește în casa Lovineștilor. Își continuă studiile la FălticeniFocșani și București, unde își dă bacalaureatul. Se înscrie la Facultatea de Litere din București, alegându-și ca specializare limba și literatura franceză. Licențiat în limba franceză al Facultății de Litere și Filosofie din București, doctorat nefinalizat în Franța, pe tema dandyismului lui Jules-Amédée Barbey d’Aurevilly. După participarea la cursurile de vară la Dijon, se reîntoarce în Franța pentru pregătirea doctoratului, cu opera lui d’Aurevilly. Revine în țară peste alți doi ani, fără a-și fi luat doctoratul și e numit profesor la Liceul de Băieți „V. Alecsandri” din Galați. Profesor de limbă franceză la acest liceu din Galați (1928-1932) și apoi, până la moarte, în București. Se stinge stupid în 1937, în plină tinerețe și putere creatoare, din cauza unei operații banale de apendicită.

A fost, în schimb, un maestru al «muzicii de cameră» și al detaliilor semnificative (ca în prozele lui Proust din Les plaisirs et les jours [Plăceri și zile])[…] Deseori excepțională, proza scurtă a lui Holban e cea mai prețioasă «colecție de sunete» a neliniștitei, artisticei, prematur întreruptei sale existențe.“
Paul Cernat

Opera

Nuvele

  • Bunica se pregătește să moară (o nuvelă în care eroina este chiar bunica sa, mama criticului Eugen Lovinescu), publicată în „Revista Fundațiilor Regale”, 1934, nr. 11
  • Castele de nisip, în volumul colectiv Nuvele inedite, Editura Adevărul, 1935
  • Halucinații, nuvele, cu un portret al autorului, Editura Vremea, 1938
  • Conversații cu o moartă, ediție îngrijită de Marius Chivu, Editura Polirom, 2005

Romane

  • Romanul lui Mirel, Editura Ancora, 1929
  • O moarte care nu dovedește nimic, Editura Cugetarea, 1931
  • Parada dascălilor, Editura Cugetarea, 1932
  • Ioana, Editura Pantheon, 1934
  • Jocurile Daniei (publicat postum, la Editura Cartea Românească, în îngrijirea lui Nicolae Florescu, în 1971)

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *