Anton Holban (n. 10 februarie 1902, Huși, Vaslui – d. 15 ianuarie 1937, București) a fost un scriitor, romancier și eseist român
#Postat de Carmen Vintu on ianuarie 15, 2022
Anton Holban (n. 10 februarie 1902, Huși, Vaslui, – d. 15 ianuarie 1937, București) a fost fiul lui Gheorghe Holban, ofițer, și al Antoanetei (născută Lovinescu), precum și nepotul de soră al criticului Eugen Lovinescu. A debutat la cenaclul acestuia, Sburătorul, unde a citit povestiri și fragmente din romane. Urmează școala primară la Fălticeni.
Sursa foto: https://ro.wikisource.org/wiki/Autor:Anton_Holban#/media/Fi%C8%99ier:Anton_Holban_-_Foto03.jpg
După despărțirea părinților, copilul crește în casa Lovineștilor. Își continuă studiile la Fălticeni, Focșani și București, unde își dă bacalaureatul. Se înscrie la Facultatea de Litere din București, alegându-și ca specializare limba și literatura franceză. Licențiat în limba franceză al Facultății de Litere și Filosofie din București, doctorat nefinalizat în Franța, pe tema dandyismului lui Jules-Amédée Barbey d’Aurevilly. După participarea la cursurile de vară la Dijon, se reîntoarce în Franța pentru pregătirea doctoratului, cu opera lui d’Aurevilly. Revine în țară peste alți doi ani, fără a-și fi luat doctoratul și e numit profesor la Liceul de Băieți „V. Alecsandri” din Galați. Profesor de limbă franceză la acest liceu din Galați (1928-1932) și apoi, până la moarte, în București. Se stinge stupid în 1937, în plină tinerețe și putere creatoare, din cauza unei operații banale de apendicită.
- A fost, în schimb, un maestru al «muzicii de cameră» și al detaliilor semnificative (ca în prozele lui Proust din Les plaisirs et les jours [Plăceri și zile])[…] Deseori excepțională, proza scurtă a lui Holban e cea mai prețioasă «colecție de sunete» a neliniștitei, artisticei, prematur întreruptei sale existențe.“
- Paul Cernat
Opera
Nuvele
- Bunica se pregătește să moară (o nuvelă în care eroina este chiar bunica sa, mama criticului Eugen Lovinescu), publicată în „Revista Fundațiilor Regale”, 1934, nr. 11
- Castele de nisip, în volumul colectiv Nuvele inedite, Editura Adevărul, 1935
- Halucinații, nuvele, cu un portret al autorului, Editura Vremea, 1938
- Conversații cu o moartă, ediție îngrijită de Marius Chivu, Editura Polirom, 2005
Romane
- Romanul lui Mirel, Editura Ancora, 1929
- O moarte care nu dovedește nimic, Editura Cugetarea, 1931
- Parada dascălilor, Editura Cugetarea, 1932
- Ioana, Editura Pantheon, 1934
- Jocurile Daniei (publicat postum, la Editura Cartea Românească, în îngrijirea lui Nicolae Florescu, în 1971)