Current track

Title

Artist


Alexandru Ioan Cuza, Domnitorul Unirii, omagiat astăzi la Bârlad

#Postat de on martie 20, 2021

Născut la Bârlad la 20 martie 1820, Cuza a aparținut clasei boierești tradiționale din Moldova si a primit o educație urbană europeană.

 În timpul domniei prințului Grigore Alexandru Ghica a devenit ministru de război al Moldovei, în anul 1858.

Cuza a fost un vorbitor proeminent în dezbateri și a susținut cu tărie unirea Moldovei și Țării Românești. 

Cuza a fost ales prinț al Moldovei la 17 ianuarie 1859 (5 ianuarie după calendarul iulian) și, după „presiunea străzii”,   a  fost  ales  si prinț  al Țării Românești, la 5 februarie 1859 (24 ianuarie după calendarul iulian).

Astfel, Cuza a realizat o unire de facto a celor două principate. 

Uniunea a fost declarată oficial trei ani mai târziu, la 5 februarie 1862 (24 ianuarie iulian), noua țară care poartă numele de România, cu Bucureștiul capitală.

Cuza și-a investit acțiunile diplomatice în obținerea unor concesii suplimentare de la Puteri: acordul sultanului   pentru un singur parlament și cabinet unic,  ca recunoaștere a complexității sarcinii lui  Cuza, acesta fiind privit ca întruchiparea politică a unei Românii unificate.

 Consilierul său, Mihail Kogălniceanu , un lider intelectual al revoluției din 1848, l-a  ajutat în inițierea unor reforme care au contribuit la modernizarea societății românești și a structurilor de stat.

Reformele lui Cuza au marcat dispariția clasei boierești ca grup privilegiat și a condus la o canalizare a energiilor către capitalism și industrializare.

 Legea privind educația, care stabilește învățământul public obligatoriu, nu  a  avut  rezultate   din  lipsa  de  fonduri  alocate.  Analfabetismul a fost eradicat aproximativ 100 de ani mai târziu, în timpul regimului comunist. A fondat Universitatea din Iași (1860) și Universitatea din București (1864) și a contribuit la dezvoltarea unei armate române moderne, în stil european, sub o relație de lucru cu Franța. Este fondatorul Forțelor Navale Române.

Cuza a eșuat în efortul său de a crea o alianță de țărani prosperi și un puternic prinț liberal. A aparut o opoziție crescândă după proiectul său de lege privind reforma funciară.

  „Monstruoasă coaliție” de conservatori și liberali,  în  ziua de 11 februarie 1866, l-a obligat pe  domnitor să-și semneze abdicarea. A doua zi. aceștia l-au condus în siguranță peste frontieră.

Cuza și-a petrecut restul vieții în exil, la Paris, Viena și Wiesbaden, însoțit de soția și cei doi fii ai săi. A murit la Heidelberg la 15 mai 1873. Rămășițele sale au fost îngropate în reședința sa din Ruginoasa, dar au fost mutate la Catedrala Trei Ierarhi din Iași după al doilea război mondial.

MUNICIPIUL BÂRLAD

Cuza 201-Informare publică 20.03.2021

Omagiu, Domnitorului Unirii!

„La 201 ani de la naștere, Bârladul îl omagiază pe Domnul Unirii, în condiții speciale. Dar, chiar și așa, bârlădenii îl au în suflet pe Cuza și putem spune că a intrat în conștiința tuturor ca fiind cel care a scris cea mai frumoasă pagină din istoria României. Am organizat două acțiuni pentru a marca acest important eveniment. Este vorba despre o expoziție aniversară, denumită «Alexandru Ioan Cuza – 201», coordonată de doamna profesor Elena Monu și de un simpozion național, intitulat «Alexandru Ioan Cuza și România Modernă», organizat de Societatea de Științe Istorice, prin doamna profesor Oltea Rășcanu Gramaticu, cu invitați de marcă de la mai multe universități de marcă din țară. Le mulțumim, atât invitaților, cât și tuturor celor care și-au dat concursul pentru ca aceste două evenimente de înaltă ținută să iasă foarte bine”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Expoziția aniversară, vernisată on-line, a reunit piese din colecțiile personale ale lui Marian Bolum, Dan Ciocan, Gheorghe Gâlcă, Cristian Onel, Florian Pricop și Vlad Giurcanu și a fost precedată de o depunere de coroane la statuia Domnitorului.

https://www.facebook.com/primariamunbarlad/videos/855765168374542

„Expoziția este un omagiu adus de colecționarii bârlădeni celui care a fost modelul politic de factură europeană, Alexandru Ioan Cuza. Ea cuprinde piese rare de filatelie, carte poștală, numismatică și medalistică, care nu doar că marchează bicentenarul nașterii Domnitorului Unirii, ci și legătura sa cu patria natală, Bârladul”, a declarat dr. Laurențiu Chiriac.

La simpozionul național au răspuns invitației profesorii universitari Gheorghe Clivete, Ion Giurcă, Cătălin Turliuc, Alin Spânu, alături de dr. Aurica Ichim, Florian Banu și Laurențiu Chiriac. Totodată, în cadrul simpozionului a fost lansată și cartea „Alexandru Ioan Cuza și România Modernă”, coordonată de prof. Oltea Rășcanu Gramaticu, sub egida Primăriei și Consiliului Local Municipal Bârlad.

De menționat că, începând cu data de 20 martie 2021, primarul Dumitru Boroș a desemnat-o pe profesor Elena Monu în calitate de consilier personal onorific pe probleme de cultură. Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad

Sursa: Wikipedia și https://www.facebook.com/primariamunbarlad/posts/2674806576155490


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *