Acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, continuă
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 25, 2021
Sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, poliţiştii au desfășurat peste 19 acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse.
În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 18 dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive.
Totodată, a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, cantitatea de aproximativ 315 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 30.000 de lei.
Urmare a activităților desfășurate, în cursul zilei de 24 decembrie a.c., polițiștii au pus în executare un număr de 10 mandate de percheziții domiciliare, pe raza mai multor localități din județul Vaslui, în cadrrul unui dosar penal instrumentat de polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vaslui. Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ”efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 126/1996 privind regimul materiilor expozive, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui.Poliţiştii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 130 kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3 și F4 deţinute fără drept, în valoare de peste 13.000 lei.
Pentru siguranța dumneavoastră și a familiei, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui vă recomandă:
Ø Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate.
Ø Sesizați Poliția dacă constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice.
Ø Atenție la etichetă: la achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta – trebuie să fie inscripționată în limba română. Este interzisă vânzarea către populație a articolelor pirotehnice din categoriile T/P/F2, T/P/F3, F3, F4 ! Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc.
Ø Articolele pirotehnice nu pot fi vândute sau folosite de minori.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia perioadelor autorizate.
b) La o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu 4 niveluri .
c) La o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
d) La o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie.
e) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane.
POLIŢIA VĂ RECOMANDĂ:
În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinţilor să supravegheze copiii cu atenţie, deoarece aceştia pot fi expuşi incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.
Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile şi periculoase. Folosirea lor necesită control şi supraveghere, dar şi responsabilitate sporită în privința respectării condiţiilor esenţiale de securitate.
Studiaţi cu atenție instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.