26 ani de la intrarea în vigoare a Acordului Schengen. 26 martie 1995-26 martie 2021
#Postat de Carmen Vintu on martie 26, 2021
Acordul Schengen prevede libera circulaţie a persoanelor şi a bunurilor.

Eliminarea controalelor la frontierele europene este şi a fost un proces îndelungat. Primul acord de liberă circulaţie în Europa, numit „Schengen 1” a fost semnat mai întâi de Belgia, Luxemburg, Germania, Franţa şi Ţările de Jos la 14 iunie 1985.Cinci ani mai târziu s-a semnat o convenţie denumită „Schengen 2” care reglementa intrarea în vigoare a înţelegerii. După alţi cinci ani, la 26 martie 1995, se valida în fine „Acordul de Liberă Circulaţie” la care aderaseră între timp şi Portugalia şi Spania.
La 21 decembrie 2007, alte şapte state se integrau în spaţiul Schengen. Între ele, Polonia şi Cehia. Ultimul val de aderare avea să provoace în Germania o serie de temeri. Din punctul de vedere al presei locale, eliminarea controalelor la graniţe risca să işte o catastrofă în domeniul securităţii interne germane. Temerile cele mai ample vizau graniţele de răsărit ale Germaniei. Acordul Schengen a adus, în special populaţiilor, o întreagă serie de beneficii. Între acestea se numără călătoriile efectuate fără complicatele formalităţi şi controale de la frontiere şi organizarea fără dificultăţi birocratice a concediilor în ţările europene membre ale spaţiului Schengen.
Importante sunt însă şi efectele pozitive ale acordului pentru schimburile comerciale europene, Acordul Schengen garantând atât libera circulaţie a bunurilor cât şi libera circulaţie a persoanelor şi deci, a forţei de muncă.
Lista țărilor din spațiul Schengen
- Austria
- Belgia
- Cehia
- Danemarca
- Elveția
- Estonia
- Finlanda
- Franța
- Germania
- Grecia
- Islanda
- Italia
- Letonia
- Liechtenstein
- Lituania
- Luxemburg
- Malta
- Norvegia
- Polonia
- Portugalia
- Slovacia
- Slovenia
- Spania
- Suedia
- Țările de Jos
- Ungaria
Odată cu eliminarea frontierelor interne, statele Schengen au înăsprit controalele la frontierele externe comune, pe baza normelor Schengen, pentru a garanta securitatea persoanelor care trăiesc sau călătoresc în acest spațiu.
Sursa: europa.eu