20 de ani și aproape 155.000 de misiuni în sprijinul nemțenilor
#Postat de JurnalFM on decembrie 13, 2024
”Este greu să cuprindem în câteva minute o istorie de 20 de ani a unei instituții care a parcurs în această perioadă o dezvoltare însemnată și care a gestionat aproape 155.000 de misiuni în acești 20 de ani”, general de brigadă Mihai Ciprian Mitrea, inspector șef I.S.U. Neamț.
SURSA: I.S.U. Neamț
Incendii, cutremure, inundații, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, accidente rutiere sau chimice, misiuni pirotehnice, zăpor, COVID sau refugiați, toate acestea sunt gestionate de pompierii militari nemțeni, iar la 20 de ani de la înființarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava al județului Neamț vorba lor rămâne bine fixată în conștiința multora ”Este mai bine să previi, decât să combați!”.
Până în anul 2004, măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și cele de protecție civilă se realizau de către Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari și Comandamentul Protecției Civile, instituții aflate sub coordonarea Ministerului de Interne. Pentru a se adapta la creșterea exponențială a riscurilor nonmilitare, pe fondul accelerării tendințelor de globalizare, al schimbărilor climatice radicale, al diversificării activităților economice și producerii de dezastre, cele două instituții menționate fuzionează în decembrie 2004, luând astfel ființă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în conformitate cu H.G.R nr. 1.492 din 09.09.2004.
I.S.U. Neamț la început
General de brigadă Mihai Ciprian Mitrea, inspector șef I.S.U. Neamț: ”Propunerea este de a ne duce cu gândul către ceea ce a însemnat debutul acestei instituții, către faptul că la 15 decembrie 2004 funcționam cu militarii în termen, care își satisfăceau stagiul militar la arma pompieri, cu faptul că la momentul respectiv aveam autospeciale care aveau o vechime și de 25 de ani, poate chiar și mai mare. Și încet, încet am ajuns să creștem atât în ceea ce înseamnă competențe și atribuții, în sensul în care această unire a pompierilor cu protecția civilă a extins foarte mult plaja de atribuții a acestei instituții și suntem în măsură să gestionăm și să asigurăm un răspuns pentru tot ceea ce înseamnă situații de urgență: incendii, cutremure, inundații, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, accidente pe căi de transport, accidente chimice, misiuni pirotehnice și, în total, avem repartizate, prin legislația în vigoare, un număr de 26 de astfel de tipuri de risc. În anul 2007, în contextul în care, în România, nu a mai fost obligatorie efectuarea stagiului militar de populația țării, s-a trecut la ceea ce s-a numit, la momentul respectiv, profesionalizare și înlocuirea militară în un termen cu angajați, subofițeri și ofițeri”.
În 2010 este înființat SMURD – ul
Înființarea SMURD-ului a fost un pas foarte important în ceea ce privește creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor, pentru faptul că experiența dobândită în timp a contribuit la dezideratul de a oferi servicii cât mai bune cetățenilor din județul Neamț. ”În 2010 a apărut cea de-a treia dimensiune majoră a instituției noastre și aș spune aici că SMURD-ul venea să completeze ceea inițiaseră pompierii și protecția civilă și, practic, însemna intrarea acestei instituții pe o zonă medicală, o zonă medicală care încet, încet a ajuns să se dezvolte și să ajungem în ultimii ani la peste 10.000 de misiuni. Așadar, în 2010 am venit cu cea de-a treia dimensiune majoră a instituției noastre”, a precizat inspectorul șef I.S.U. Neamț .
Și capacitatea de intervenție s-a dezvoltat
În ceea ce privește organizarea și dezvoltarea subunităților ”la momentul înființării eram prezenți doar în Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț, în 2015 a fost deschis un punct de lucru la Poenari, în 2007 o realizare importantă, zic eu, a fost la Poiana Teiului, o gardă de intervenție și în 2022 un punct de lucru la Roznov. Acum, la Roman, va fi o subunitate cu 7 boxe de garaj duble și tot ceea ce înseamnă spații administrative pentru detașament, pentru personal. La Roman, s-a făcut investiția de 1.200.000 de euro, prin PNRR și va fi gata în 2025. La Poiana Teiului va fi inaugurat noul sediu început de ceva timp și a fost nevoie de 2.400.000 de lei, clădire transmisă în folosință gratuită de Consiliul Județean luna trecută. La Roznov este vorba de o investiție de 5.000.000 de lei. Deci cam 1.000.000 de euro. E tot cu 3 boxe, dar e actualizarea asta de prețuri față de ceea ce a fost la Poiana Teiului.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Neamț este într-o continuă evoluție privind dotarea cu tehnică de intervenție. În ultimul deceniu s-a cunoscut cel mai semnificativ și accelerat progres în ceea ce privește dotarea cu tehnică nouă de intervenție. Această evoluție a fost posibilă prin accesarea de fonduri europene de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în continuarea fondurilor atrase la nivel regional prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST. Nivelul foarte ridicat al fondurilor atrase de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de aproximativ un miliard de euro, se reflectă și în dotarea cu tehnică de intervenție pe care o regăsim la nivelul ISU Neamț.
”În general avem acoperită cam toată zona de nevoi. Poate că pe această zonă de intervenție în mediul montan, pe partea de fond forestier, avem niște timpi foarte mari. Știm că aceste zone nu sunt ușor accesibile autospecialelor de pompieri. Și suntem în discuții tot cu autoritatea publică județeană, Consiliul Județean Neamț de a susține achiziția unui autospeciale care să facă facil transportul oamenilor, personalului, a tehnicii și a apei în aceste zone care acum ne sunt inaccesibile. Ne referim aici la o autospecială care poate să se deplaseze pe acele drumuri de munte accesibile, în acest moment, doar taf-urilor. Suntem în căutări, costă undeva la 100 de mii de euro. Toată această tehnică, un garaj al unei subunități de la noi adăpostește tehnică de câteva milioane de euro. Deci sumele, prețurile, valoarea de inventar a unei autospeciale este de sute de mii de euro, pentru că și aceste autospeciale sunt în ritm cu societatea actuală și au tehnologii și echipamente care costă și care sunt la un nivel destul de ridicat”, a spus generalul de brigadă Mihai Ciprian Mitrea, inspector șef I.S.U. Neamț.
Serviciile voluntare pentru situații de urgență
Dacă în anul 2004, la nivelul UAT- urilor funcționau formații civile de pompieri, începând cu anul 2005, în baza noii legislații aprobate, la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor de pe raza județului Neamț, au fost înființare serviciile voluntare pentru situații de urgență în scopul apărării vieții, avutului public și/sau privat în situații de urgență, având la bază principiile complementarității răspunsului în situații de urgență, reducerii timpului de răspuns, principiul cooperării la nivel local și al implicării comunității.
În județul Neamț, sunt înființate 83 de servicii voluntare pentru situații de urgență. Aceste servicii își desfășoară activitatea pe baza ”Regulamentului de organizare și funcționare”, aprobat de consiliul local, cu avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean.
I.S.U. Neamț și DRAPELUL DE LUPTĂ
Drapelul de luptă reprezintă un simbol sacru al onoarei, curajului și devotamentului față de patrie, fiind emblema sub care militarii își desfășoară misiunile și își apără valorile naționale. Ceremonia de înmânare a drapelului de luptă reprezintă un moment solemn și plin de semnificație, marcând recunoașterea oficială a rolului și importanței instituției în cadrul societății.
În anul 2004, în conformitate cu dispozițiile legale, drapelul de luptă al Grupului de Pompieri ,,Petrodava” al județului Neamț, înmânat în cadrul festiv comandantului unității, lt. col. Aneculăesei Valeruț, la data de 26 iulie 1997, de către comandantul Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, domnul general de divizie Crăciun Ionel, a devenit DRAPELUL DE LUPTĂ al I.S.U. Neamț.
În data de 09 octombrie 2016, în Piața Libertății din centrul municipiului Piatra-Neamț, în prezența dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și a generalului maior dr. Ovidiu Vasilică, inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a avut loc ceremonialul militar de acordare a noului Drapel de Luptă al Unității.
Misiuni dificile în 20 de ani
Activitatea de 20 de ani a pompierilor cuprinde și acțiuni care vor rămâne în memoria colectivă a județului. Este vorba despre : coordonarea activităților specifice de gestionare a pandemiei de SARS CoV2, incendiul la Secția ATI de la Spitalul Județean Piatra-Neamț din anul 2020, gestionarea afluxului de refugiați generat de războiul din Ucraina, incendiile de la Biserica Armenească din municipiul Piatra-Neamț, Mănăstirea Tărcuța, Mănăstirea Petru Vodă, Mănăstirea Văratec, Biserica Râșca din comuna Brusturi, incendii de vegetație uscată, la operatori economici cu domenii de activitate diverse, intervenții ca urmare a manifestării fenomenului de zăpor, inundațiile de amploare din 2008, 2010, 2018, 2021, dar și misiunile internaționale de stingere a incendiilor de pădure din cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, în Republica Elenă din anul 2021 și până în prezent iar în Republica Franceză începând cu anul 2022.
Omagiu celor care nu mai sunt!
- 31.07.2020 – Generalul de brigadă Nițică Ioan, inspector șef în perioada 15.12.2004-31.07.2020
- 09.05.2020 – Plutonierul adjutant Nichifor Cristinel, subofițer operativ în cadrul Detașamentului Piatra-Neamț din anul 2007
- 13.12.2013 – Plutonierul major Dandu Viorel, conducător autospeciale în cadrul Gărzii nr. 2 de Intervenție Poiana Teiului din anul 2011
- 25.07.2013 – Plutonierul major Olariu Petru subofițer operativ în cadrul Detașamentului Roman din anul 2006
”Aceste lucruri nu erau posibile fără oameni, fără cei din interior inspectoratului, chipurile celor care în mod constant și zi de zi participă la cele aproape 13.000 de misiuni înregistrate anual și care, prin felul în care își fac datoria, în mod individual și în echipă, în echipaj, reușesc să sprijine cetățenii. În această construcție instituțională cred că nu avem cum să nu vorbim despre cel care a fost domnul general de brigadă Ioan Nițică, cel care, având experiența din zona de protecție civilă și imaginea de ansamblu, a reușit să imprime aceste instituții o traiectorie, care să facă posibil un nivel de performanță care să asigure gestionarea tuturor misiunilor. Și, dânsul ne cerea, în mod constant, să devenim cea mai bună instituție din județ și a reușit să imprime, zic eu, întregului colectiv, această dorință de a fi în sprijinul omului, a cetățeanului, și de a da tot ceea ce ai mai bun din tine pentru a soluționa orice apel venit prin 112. Dumnealui reprezintă o figură marcantă în istoria instituției noastre și, la fel, pe lângă dumnealui sunt toți acei colegi care au făcut parte din I.S.U. Neamț, nu puțin la număr. O altă dimensiune a evoluției noastre este dată și de o dinamică de personal destul de mare. Și trebuie să spunem că, deja în acest moment, există cam 250 de colegi care nu au lucrat efectiv cu domnul general Nițică, pentru că au sosit în unitate după plecarea dânsului și această dinamică este o provocare pentru noi, pentru a menține nivelul la fel de sus”, a precizat general de brigadă Ciprian Mitrea, inspector șef I.S.U. Neamț.