Current track

Title

Artist


12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și a Statului Major General

#Postat de on noiembrie 12, 2024

12 noiembrie – Triplă sărbătoare a Armatei României: Ziua Cercetașilor, a Geodezilor Militari și a Statului Major General

Data de 12 noiembrie este o zi cu semnificații profunde pentru Armata României, celebrând înființarea unor structuri fundamentale: în 1859, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost creat Corpul de Stat Major General al Armatei Principatelor Unite, precursorul Statului Major General de astăzi. Tot în acea perioadă au fost puse bazele Serviciului Topografic al Armatei Române și a fost înființată „Secția a II-a” în cadrul Corpului de Stat Major General, marcând începutul structurii de Cercetare a Armatei Române.

Deviza cercetașilor, „Audi, vidi, sile!” (Ascultă, urmărește și taci), descrie esența misiunii lor: a fi discret, dar omniprezent, să observe fără a fi observat și să colecteze informații esențiale. Cercetarea militară a evoluat odată cu dezvoltarea armatelor moderne, extinzându-și domeniile și metodele pentru a răspunde nevoilor operaționale actuale.

Sursa foto: https://garystockbridge617.getarchive.net/media/1916-armata-romaniei-uniforme-de-ofiteri-din-primul-razboi-mondial-065d9a?action=download&size=640
Insigna „Cercetașii României” (pajura cercetășească)
Description
Română: insigna Cercetasii Romaniei
Date
Source Own work
Author Alin Dimancescu

Licensing

[edit]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

O statuie emblematică a Cercetașului se află la Tecuci, datând din 15 iunie 1925, fiind primul monument dedicat cercetașilor căzuți în Primul Război Mondial.

Cercetașii Armatei Române sunt pregătiți să opereze în condiții extreme, zi și noapte, indiferent de vreme, perfecționând constant metodele de colectare a informațiilor. Ei se infiltrează în spatele liniilor inamice, recunosc comportamentul localnicilor și interpretează urmele lăsate de oameni, animale sau vehicule, adesea expunându-se riscurilor majore pentru a proteja camarazii. Nu oricine poate deveni cercetaș, căci ei, împreună cu transmisioniștii, sunt considerați elita Armatei Române.

La mulți ani celor care își dedică viața acestor noble misiuni și tuturor sărbătoriților de 12 noiembrie!


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *