Current track

Title

Artist


Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale, 17 mai

#Postat de on mai 17, 2023

Țările mai puțin dezvoltate au nevoie de investiții în digital

În ultimul deceniu, provocarea conectivității a devenit mai complexă și mai solicitantă. Punerea tuturor online nu mai este suficientă. Conectivitatea semnificativă – capacitatea de a vă bucura de o experiență online sigură, satisfăcătoare, plină de satisfacții, productivă și accesibilă – este noul imperativ. Pentru țările cel mai puțin dezvoltate (LDC), aceasta rămâne o provocare majoră. Decalajul digital dintre LDC și restul lumii dă puține semne de reducere. Riscul este prea evident. Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai pricepută la utilizarea internetului pentru a crea valoare, țările cel mai puțin dezvoltate riscă să rămână și mai în urmă.

Tema  Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale (WTISD)  2023 este Construirea capacității țărilor cel mai puțin dezvoltate prin tehnologiile informației și comunicațiilor. Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU)   solicită sectorului public și privat să se angajeze pentru conectivitatea universală și transformarea digitală a LDC prin Coaliția Digital Partner2Connect . 

La jumătatea agendei de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite până în 2030, țările cel mai puțin dezvoltate rămân cea mai mare resursă neexploatată din lume; o resursă ale cărei nevoi trebuie satisfăcute pentru realizarea ODD-urilor. Investiția în aceste țări tinere și dinamice poate stimula creșterea durabilă pentru generații. Împreună, să facem din 2023 un an de progres pentru transformarea digitală în țările cel mai puțin dezvoltate.

Măsurarea dezvoltării digitale

În 2022, aproximativ 407 milioane de oameni din țările cel mai puțin dezvoltate au folosit internetul, sau 36% din populație, comparativ cu 66% la nivel global. Cele 720 de milioane de oameni care sunt încă offline în LDC reprezintă 27% din populația offline a lumii, chiar dacă populația LDC reprezintă doar 14% din populația lumii.

raportul ITU Măsurarea dezvoltării digitale – ​​Facts and Figures: Focus on Least Development Countries arată că conectivitatea universală și semnificativă rămâne o perspectivă îndepărtată pentru țările cel mai puțin dezvoltate.

Istoric

Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale își propune să contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile oferite de utilizarea internetului și a altor tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) în domeniile economic și social, precum și mijloacele de reducere a decalajului digital.

La 17 mai 1865, semnarea istorică a primei Convenții Telegrafice Internaționale și crearea Uniunii Telegrafice Internaționale (prenumele ITU) au avut un impact profund asupra scenei de comunicații mondiale.

La mijlocul secolului al XIX-lea, liniile telegrafice s-au oprit la granițele naționale, deoarece fiecare țară folosea un sistem și un echipament diferit. Mesajele trebuiau apoi transcrise, traduse și livrate de mână la graniță înainte de a fi retransmise prin rețeaua telegrafică a țării vecine. La 17 mai 1865, după două luni și jumătate de negocieri dificile, prima Convenție Telegrafică Internațională a fost semnată la Paris, Franța. Acesta a permis crearea unui cadru destinat în special standardizării echipamentelor telegrafice și definirii unor instrucțiuni de operare uniforme.

Context

ziua mondială a telecomunicațiilor

Posterul zilei din 1969

Din 1969, Ziua Mondială a Telecomunicațiilor este sărbătorită anual pe 17 mai, marcând crearea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) și semnarea primei Convenții Internaționale Telegrafice în 1865. A fost instituită de Conferința Plenipotențiară a reuniunii ITU de la Malaga. -Torremolinos, Spania, în 1973.

Ziua Mondială a Societății Informaționale

În noiembrie 2005, Summitul Mondial pentru Societatea Informațională (WSIS) a cerut Adunării Generale a Națiunilor Unite să declare ziua de 17 mai drept Ziua Mondială a Societății Informaționale pentru a evidenția importanța TIC și a problemelor legate de diversitatea societății informaționale. În martie 2006, Adunarea Generală a adoptat o rezoluție ( A/RES/60/252 ) prin care se stabilește ca Ziua Mondială a Societății Informaționale să fie sărbătorită la 17 mai a fiecărui an.

Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale

În noiembrie 2006, Conferința Plenipotențiară a UIT, reunită la Antalya, Turcia, a decis ca de acum înainte ziua de 17 mai să fie Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale. Prin rezoluția sa 68 , Conferința de plenipotențiari invită statele membre să respecte această zi în fiecare an prin stabilirea de programe naționale care vizează:

  • Încurajează reflecția și schimbul de idei asupra tematicii adoptate;
  • Discutați cu toți partenerii companiei diferitele aspecte ale temei;
  • Pregătiți un raport care să reflecte dezbaterile naționale asupra diferitelor aspecte ale temei, care va fi comunicat UIT și tuturor membrilor săi.

Sursa: https://www.un.org/fr/observances/telecommunication-day


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *