Wilhelm Maximilian Wundt, psiholog, fiziolog și filozof german
#Postat de Carmen Vintu on august 16, 2024
Wilhelm Maximilian Wundt (n. 16 august 1832, Neckarau(d), Confederația Germană, Germania – d. 31 august 1920, Leipzig, Republica de la Weimar) a fost un psiholog, fiziolog și filozof german, întemeietor al psihologiei ca știință autonomă, fondator al primului laborator de psihologie experimentală și primul care a utilizat metoda experimentală a introspecției.
Wundt a obținut diploma de medicină de la Universitatea din Heidelberg în 1856. După o scurtă perioadă de studiu cu Johannes Müller, a fost numit lector de fiziologie la aceeași universitate, unde în 1858 a devenit asistent al fizicianului și fiziologului Hermann von Helmholtz. În acest interval de timp, a scris Beiträge zur Theorie der Sinneswahrnehmung (1858–62; „Contribuții la teoria percepției senzoriale”).
În 1862, Wundt a susținut primul curs de psihologie științifică, moment în care psihologia era privită ca o ramură a filosofiei, dominată de analiză rațională. Wundt a revoluționat domeniul, promovând utilizarea metodelor experimentale extrase din științele naturii. Prelegerile sale au fost publicate sub titlul Vorlesungen über die Menschen und Thierseele (1863; „Prelegeri despre mintea oamenilor și a animalelor”). În 1864, a fost promovat profesor asistent de fiziologie.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Wundt#/media/Fi%C8%99ier:Wilhelm_Wundt.jpg
Deși în 1871 a fost trecut cu vederea pentru numirea lui Helmholtz, Wundt a continuat să-și dezvolte munca, culminând cu una dintre cele mai importante lucrări din istoria psihologiei: Grundzüge der physiologischen Psychologie (1873–74; „Principii de psihologie fiziologică”). Această lucrare a introdus un sistem de psihologie care investiga experiențele imediate ale conștiinței, incluzând senzațiile, sentimentele, volițiile și ideile, utilizând introspecția ca metodă principală de cercetare.
În 1874, Wundt s-a mutat la Universitatea din Zürich pentru un an, înainte de a începe cea mai prolifică fază a carierei sale la Universitatea din Leipzig (1875–1917). Acolo, în 1879, a înființat primul laborator de psihologie din lume și, doi ani mai târziu, a fondat prima revistă de psihologie, Philosophische Studien („Studii filozofice”). Printre lucrările sale ulterioare semnificative se numără Grundriss der Psychologie (1896; „Schița psihologiei”) și monumentala Völkerpsychologie, 10 volume (1900–20; „Psihologie etnică”).