Current track

Title

Artist


Wilhelm Conrad Röntgen, fizician german

#Postat de on februarie 10, 2025

Wilhelm Conrad Röntgen (n. 27 martie 1845, Lennep, Prusia, actualmente Remscheid, Germania – d. 10 februarie 1923, München, Germania) a fost un fizician german, cunoscut pentru descoperirea razelor X, pentru care a primit primul Premiu Nobel pentru fizică în 1901. Această descoperire a marcat începutul unei noi ere în fizica modernă și a revoluționat medicina diagnostică.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_R%C3%B6ntgen#/media/Fi%C8%99ier:Roentgen2.jpg

Röntgen a studiat la Politehnica din Zürich și a predat fizică la universitățile din Strasbourg (1876-1879), Giessen (1879-1888), Würzburg (1888-1900) și München (1900-1920). Activitatea sa științifică s-a concentrat pe domenii precum elasticitatea, acțiunea capilară a fluidelor, căldura specifică a gazelor, conducerea căldurii în cristale, absorbția căldurii de către gaze și piezoelectricitatea.

În data de 8 noiembrie 1895, în cadrul unui experiment cu un tub catodic parțial evacuat, Röntgen a observat că un ecran de platinocianură de bariu, aflat la distanță de tub, emana lumină atunci când tubul era activ. A dedus că, atunci când electronii proveniți din razele catodice loveau peretele de sticlă al tubului, se crea o radiație necunoscută, care traversa încăperea și provoacă fluorescență. Cercetările ulterioare au arătat că materiale precum hârtia, lemnul și aluminiul erau transparente la această radiație. Röntgen a observat, de asemenea, că aceasta afecta plăcile fotografice și, având în vedere faptul că nu se comporta precum lumina obișnuită (nu prezenta reflexie sau refracție), a concluzionat că aceste raze nu aveau legătură cu lumina. Din cauza acestei incertitudini, le-a denumit „radiații X”, iar ulterior fenomenul a fost cunoscut și sub denumirea de radiație Röntgen. El a realizat primele fotografii cu raze X, printre care unele care surprindeau interiorul obiectelor metalice și oasele mâinii soției sale.

În scurt timp, razele X au început să fie utilizate în medicină, prima utilizare fiind pentru imagistica medicală și tratamentele împotriva cancerului, chiar la câteva săptămâni după ce Röntgen a anunțat descoperirea sa, la începutul anului 1896. Röntgen a ales să nu obțină un brevet pentru descoperirea sa, dorind ca munca sa să beneficieze întreaga umanitate. De asemenea, a refuzat un titlu nobiliar, însă a acceptat un doctorat onorific în medicină din partea Universității din Würzburg. Banii primiți din Premiul Nobel i-a donat aceleași universități.

Sursa: https://www.britannica.com/biography/Wilhelm-Rontgen


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *