Un viitor fără muncă. Vă puteți imagina o lume în care nimeni nu trebuie să lucreze?
#Postat de Antoniu Lovin on martie 29, 2022
Comunismul de lux complet automatizat ne-ar putea da viețile înapoi Vă puteți imagina o lume în care nimeni nu trebuie să lucreze? O lume în care oamenii sunt liberi – cu adevărat liberi, să-și urmeze hobby-urile și interesele. O lume în care oamenii nu trebuie să decidă între a-și vedea copiii crescând și a munci pentru a-i întreține. O lume fără sărăcie și presiunea de a câștiga bani. O lume fără slujbe prostii care nu au niciun scop și nici un scop. Această viziune, această utopie, se numește comunism de lux complet automatizat. Ce este?
Când a trăi pentru a munci nu mai funcționează
În ultimii ani, discuția despre efectele automatizării asupra lumii muncii a fost dominată de frică. Au fost publicate numeroase studii pe acest subiect. Uneori, până la 20% dintre locurile de muncă sunt amenințate de automatizare, iar alteori este mai mult de 50%. În orice caz, tonul general este: frică, șomajul în masă și sărăcia sunt pe drum. Viitorul va fi distopic. E adevarat? În economie, există o problemă binecunoscută privind prosperitatea economică. Angajatorii vor forță de muncă ieftină, dar vor și clienți care să poată plăti. Ei bine, nu le poți avea pe amândouă. În anii 1950, Henry Ford II, proprietarul producătorului de automobile Ford, l-a întrebat pe șeful sindicatului auto: „Cum vei face ca acești roboți să plătească taxe de membru?” Șeful sindicatului a răspuns: „Henry, cum îi vei face să-ți cumpere mașinile?” Niciunul dintre ei nu a avut un răspuns. Mai este o problemă care s-a manifestat recent. Din ce în ce mai puțini angajați sunt necesari pentru a produce din ce în ce mai multe bunuri și servicii pentru un număr tot mai mare de consumatori. Salariile cresc și oamenii devin mai pretențioși (pe bună dreptate).
Tinerii nu sunt pregătiți să-și sacrifice viața pentru locul de muncă. Robotii, pe de altă parte, nu obosesc, nu greșesc, nu formează sindicate, nu cer creșteri salariale și nu rămân însărcinate. Primele taxi-roboți și camioane cu conducere autonomă vor ieși pe străzi în viitorul foarte apropiat. Supermarketurile complet automatizate sunt deja o realitate. Multe alte locuri de muncă sunt, de asemenea, în pericol. Pandemia corona a accelerat tendința. Comunism de lux complet automatizat. Dar, potrivit lui Aaron Bastani, automatizarea nu este o amenințare, este o oportunitate. În 2019, jurnalistul și autorul britanic a lansat un manifest intitulat Fully Automated Luxury Communism. În ea, el dezvoltă o viziune utopică a unei societăți în care mașinile ne generează bogăția și oamenii se pot dedica pasiunilor, hobby-urilor și familiilor lor. Conform viziunii lui Bastani, progresele tehnologice vor elimina lipsurile și nevoia de muncă. Fiecare va trăi în lux și își va petrece timpul după bunul plac. Toată lumea, indiferent de statutul socioeconomic, va avea acces egal la educație, îngrijire medicală și informație. Mii de ani de progres uman ar trebui, în sfârșit, să aibă ca rezultat o mai mare fericire și libertate. De data aceasta nu doar pentru cei bogați, ci pentru toată lumea. Nimeni care trăiește în sărăcie nu este cu adevărat liber. Frugalitate și săptămâni de lucru de 30 de ore Chiar și tânărul Karl Marx a visat să poată face tot ce-i place. Fiind pescar într-o zi, voluntar într-un azil de bătrâni în următoarea, iar profesor de istorie pe alta. Asta nu ar trebui să fie imposibil. La mijlocul secolului al XX-lea, economiștii au prezis săptămâni de lucru de 20 sau chiar 15 ore până la sfârșitul anilor 2020. Nu suntem încă acolo, dar tendința îndreaptă în această direcție.
Săptămâna de patru zile este acum testată în unele țări. Săptămâna de lucru de 30 de ore devine un subiect de discuție mai realist în întreaga lume. Frugalitatea, arta de a trăi cu cât mai puțini bani, și FIRE, o mișcare care se preocupă să câștige cât mai mulți bani cât mai repede și apoi să se pensioneze mai devreme, sunt subiecte populare pe forumurile Reddit. Scopul este același: să facem un pas din capitalism și presiunea zdrobitoare pentru a fi productiv. utopie Lumea de mâine ar putea arăta cam așa: oamenii sunt transportați în taxiuri complet automatizate. Dronele pot livra pachete și alimente în câteva minute. În fabricile complet automatizate, roboții produc roboți. Imprimantele 3D sunt folosite pentru a crea case, mobilier și electronice. În timp ce asistentul tău AI își planifică următoarea vacanță și întâlniri sociale, poți în sfârșit să citești toate acele clasice pentru care nu ai avut niciodată timp, să scrii propriile romane, să proiectezi și să crezi lucruri noi, să fii educator, să fii om de știință, să explorezi spațiul sau, dacă preferați, ajutați la coordonarea și supravegherea lumii automatizate.
Fructele și legumele sunt cultivate în grădinile comunitare. Carnea artificială și neutră din carbon se consumă la grătare. Tot software-ul este open source și toată lumea îl poate îmbunătăți sau schimba. Implementarea sa este apoi decisă prin consens. Nu există companii, nu există o piață bazată pe profit, nu există miliardari, nu există țări din lumea a treia. În sfârșit, trăim în armonie cu lumea înconjurătoare, în loc să o distrugem. Energia solară și eoliană au făcut cărbunele și petrolul să fie irelevante cu mult timp în urmă. Centralele de fuziune sunt o realitate. Ultimul război a fost purtat în 2022. Vremuri barbare. Capitalismul a murit. Viitorul utopic mai sus menționat ar putea deveni realitate. Tot ce este nevoie este voința de a o face. Cu toate acestea, există o problemă. Este cunoscut sub numele de capitalism. A creat această nouă abundență, dar roadele progreselor sale tehnologice nu pot fi distribuite uniform. Capitalismul este un sistem care produce bunuri numai pentru profit. Resursele trebuie raționale pentru a garanta veniturile. Afacerile viitoare, ca și cele de astăzi, vor căuta să monopolizeze și să profite pe spatele angajaților lor. Ca urmare, va fi o lipsă impusă, o situație în care nu există suficiente resurse pentru a satisface pe toată lumea. Pentru a depăși capitalismul, sunt necesare schimbări politice. Exista speranta. Noile generații țin mai mult una de cealaltă decât oricând. Le pasă de mediu. Le pasă de orașele în care merită să trăiești. Orașe care nu sunt construite pentru mașini, ci pentru oameni. Le pasă de viitorul lor. Ei luptă pentru asta, împotriva oricăror șanse și a ridicolului din partea generațiilor mai vechi. Ei cresc într-o epocă în care toate informațiile de care au nevoie sunt la doar un clic distanță. Și ei sunt primii care evaluează critic acele informații și profită de ea. Pentru că toți cei care au venit înaintea lor au eșuat, ei vor trebui să schimbe lumea.
Sursa: antoniomelonio-cosmos.medium.com