SUA: Ziua națională a plăcintei cu cireșe
#Postat de Carmen Vintu on februarie 20, 2022
Gândește-te la desertul tău preferat. Poate că este înghețată, sau negrese, sau bomboane, sau prăjituri, sau chiar mai bine – plăcintă. Când ne gândim la plăcintă, cei mai mulți dintre noi se gândesc la o plăcintă clasică cu mere, dar plăcinta cu cireșe dulce-tartă merită un loc lângă fratele ei pe tava de desert. Plăcintele sunt binevenite de toate tipurile. Plăcinta cu dovleac de Ziua Recunoștinței, plăcintele cu afine vara, plăcintele pecan de Crăciun. Deci, îți place plăcinta ta ascuțită și acrișă sau preferi o plăcintă mai dulce și mai fină? Astăzi este cea mai bună zi pentru a mânca o plăcintă!
Istoria plăcintei
Pentru a afla mai multe despre plăcinta acidulată cu cireșe, trebuie mai întâi să ne aruncăm în istoria plăcintelor ca desert. Istoricii cred că prima plăcintă a fost făcută de primii romani, care au venit cu ideea prin greci. Vechea plăcintă romană era destul de diferită de deserturile de astăzi. Aceste plăcinte erau deseori făcute cu o umplutură dulce sau sărată pusă în interiorul unei stuf. Planta de stuf a fost menită să țină umplutura, dar stufurile nu au fost mâncate, doar ca recipient pentru umplutura care a fost scoasă. Rețetele de plăcintă romană nu au fost întotdeauna clare, iar umpluturile ar fi putut fi făcute cu o varietate de combinații de ingrediente.
Pe măsură ce romanii și-au răspândit cunoștințele despre plăcintă, ei au început să frecventeze Europa în secolul al XIV-lea. Dicționarul englez Oxford arată că cuvântul plăcintă a devenit cel mai frecvent folosit în această epocă, deoarece rețetele s-au răspândit în toată Europa. Istoricii au descoperit mai târziu că prima rețetă scrisă de plăcintă a venit de la romani și includea o umplutură de făină de secară, brânză de capră și miere. Primele plăcinte europene nu au fost cele pe care le cunoaștem astăzi. Numiți adesea „pyes”, aveau o rețetă destul de grotesc. Aceste plăcinte erau plăcinte cu carne făcute cu o varietate de păsări și pradă mică. Crusta de plăcintă a fost numită „coffyn” și multe dintre aceste plăcinte erau în mare parte crusta cu cantități mici de umplutură. În plăcintele care foloseau păsări ca umplutură, picioarele de păsări erau blocate în crustă și folosite ca mânere pentru a mânca plăcinta!
Plăcintele cu fructe au început să se dezvolte în anii 1500. Prima dată când a fost servită o rețetă de plăcintă cu cireșe a fost Reginei Elisabeta I în Anglia! Pe măsură ce plăcintele se răspândeau în America, erau adesea servite în stil roman, unde crusta era aruncată după ce umplutura a fost mâncată. Cercetătorii presupun că termenul „crust” așa cum îl cunoaștem astăzi a fost creat pentru a înlocui „coffyn” în timpul Războiului! Multe secole mai târziu, plăcintele au devenit unul dintre cele mai tradiționale deserturi americane, mulți folosind expresia „la fel de americană ca plăcinta cu mere”!
Fapte amuzante despre plăcintele (cireșe)! Nu este surprinzător că plăcintele sunt o alegere faimoasă în lumea deserturilor. De fapt, sunt atât de populare încât există de fapt un întreg American Pie Council dedicat acestui desert! Dacă nu sunteți un expert în plăcinte, iată câteva fapte distractive despre plăcintă care vă pot surprinde și vă încânta: În Statele Unite, există un oraș numit Pie Town, New Mexico! Cea mai mare plăcintă făcută vreodată a fost cântărită în aproximativ 10.540 de kilograme, sau 23.236,7 lire!
Plăcinte în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari sunt vândute în alimente din întreaga lume în fiecare an! 47% dintre oameni se gândesc imediat la plăcintă când li se cere să explice ceva reconfortant! Începând din anii 1890, „plăcintă” a fost un cuvânt obișnuit pentru a descrie ceva simplu, creând astfel termenul „ușor ca plăcintă”! Aproximativ 20% dintre americani au susținut că au mâncat singuri o plăcintă întreagă – de obicei într-o singură ședință! Ziua națională a plăcintei cu cireșe nu este singura zi a plăcintei, alte arome au propriile lor zile, cum ar fi afine, căpșuni-rubarbă, căpșuni originale și Boston Cream! Similar cu rețetele romane timpurii, multora le place să mănânce doar umplutura. Doar 9% dintre oameni preferă mai întâi pizza cu crustă!
Cum să sărbătorim Ziua națională a plăcintei cu cireșe Din fericire, există o mulțime de moduri distractive de a sărbători această zi! Dacă vă place să gătiți și să fiți în bucătărie, luați în considerare să coaceți o plăcintă cu cireșe astăzi pentru a sărbători. Apoi, invitați prietenii sau familia să se așeze și să bea o felie din plăcinta caldă și tartă pe care tocmai ați copt-o. Dacă căutați un pic mai multă creativitate, luați în considerare realizarea unei variante a plăcintei tradiționale cu cireșe. Unele dintre aceste rețete hibride includ plăcintă cu cireșe cu amestecuri precum scorțișoară, portocale, afine, nuci pecan și chipsuri de ciocolată.
Vrei să folosești această zi ca o scuză pentru a ieși din casă? Luați în considerare să treceți la brutăria preferată sau la magazinul de plăcinte și comandați o felie de plăcintă cu cireșe. Invită un prieten cu tine pentru companie și postează o poză cu felia ta de plăcintă cu hashtag-ul #NationalCherryPieDay. Dacă vă place mai puțin să coaceți și să mâncați dulciuri, luați în considerare o metodă alternativă la mâncarea plăcintei. În schimb, încercați să savurați un produs cu parfum de plăcintă de cireșe pentru a aduce un omagiu desertului prețuit. Magazine precum Bath and Body Works și alte companii de caroserie vând o varietate de loțiuni parfumate, săpunuri, parfumuri și dezinfectanți pentru plăcintă cu cireșe, unele cu denumirea de „Sugared Cherry Crisp” și „Classic Cherry Pie”.
Dacă vrei să faci un pas mai departe, relaxează-te acasă cu un pahar înalt de vin Stanly’s Cherry Pie Pinot Noir sau un alt vin inspirat de plăcintă cu cireșe. Luați în considerare și cumpărarea unei lumânări parfumate de plăcintă (în special plăcintă cu cireșe) pentru a arde în timp ce vă bucurați de o felie de plăcintă sau de un pahar de vin de plăcintă! Indiferent dacă ești un brutar pasionat sau nu, există o mulțime de modalități prin care poți sărbători acest desert – fie că este prin băutură, mâncare sau produs pentru corp! Așadar, petreceți astăzi sărbătorind un desert clasic răcoritor și acru, care are o istorie la fel de bogată ca și plăcinta în sine!