Current track

Title

Artist


Studiu: Izolarea socială este un risc principal de depresie pentru adulții de vârstă mijlocie și în vârstă

#Postat de on mai 9, 2022

Depresia este una dintre cauzele principale de dizabilitate la nivel mondial, adulții de vârstă mijlocie și adulții în vârstă sunt afectați în mod disproporționat, un grup demografic global care se extinde rapid. Pentru a înțelege mai bine motivele din spatele modului în care această grupă de vârstă dezvoltă tulburarea depresivă, denumită în mod obișnuit depresie, Stephen Aichele, profesor asistent la Departamentul de Dezvoltare Umană și Studii Familiei de la Universitatea de Stat din Colorado, și echipa sa au folosit o abordare de învățare automată pentru a analiza datele din un eșantion mare, reprezentativ pentru populație, de adulți europeni de vârstă mijlocie și în vârstă. Este unul dintre puținele studii care utilizează o astfel de abordare pentru a compara numeroși factori de risc și de protecție pentru depresie în viața ulterioară și este probabil primul care o aplică atât de larg în această populație (cu 18 țări europene reprezentate și 56 de țări de risc și protecție. factorii examinați).

Din cele 56 de variabile examinate, Aichele și echipa sa au descoperit că, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, izolarea socială a fost principalul factor de risc pentru depresie, urmată de sănătatea generală precară și dificultățile de mobilitate. Alte studii recente au identificat izolarea socială ca un factor cheie de risc pentru depresia la adulții în vârstă, dar Aichele și echipa sa au analizat, de asemenea, 30 de variabile legate de dimensiunile specifice ale rețelelor sociale ale participanților și ale configurațiilor familiale, cum ar fi frecvența contactului, numărul de prieteni. , și tranzacții interpersonale legate de îngrijirea fizică și sprijinul financiar. „Este mai puțin vorba de frecvența contactului sau de câți prieteni ai”, a spus Aichele. „Este mai mult despre apropierea fizică de persoana de care te simți cel mai aproape emoțional, fie că este vorba de soțul tău, partenerul sau altă relație socială primară.” Pentru bărbați, un al patrulea factor cheie de risc a fost dificultatea în activitățile instrumentale din viața de zi cu zi, cum ar fi gestionarea finanțelor, administrarea de medicamente și efectuarea de apeluri telefonice. Pentru femei, un al patrulea factor cheie de risc a fost povara familiei – femeile care au fost ferm de acord că „responsabilitățile familiale îmi împiedică să pot face lucrurile pe care vreau să le fac” au un risc crescut de depresie.

Sursa foto: chhs.source.colostate.edu

Cu toate acestea, acești factori specifici de gen au reprezentat doar o mică parte din diferențele în riscul de depresie. „Prevalența depresiei la femeile în vârstă este de aproximativ două ori mai mare decât la bărbații în vârstă”, a spus Aichele. „Și totuși, aceiași factori de risc primari apar pentru ambele (izolare socială, sănătate precară, probleme de mobilitate). Motivul acestei discrepanțe nu a fost rezolvat, cel puțin prin acest studiu.” Cercetările din laboratorul lui Aichele se concentrează pe utilizarea abordărilor statistice avansate pentru a înțelege schimbările legate de vârstă și boli în cogniție și sănătate mintală după vârsta mijlocie. Primul studiu publicat de Aichele care folosește învățarea automată a arătat că scăderea legată de vârstă a vitezei de procesare a informațiilor adulților în vârstă a fost strâns legată de riscul de mortalitate – comparabil în efectul său predictiv cu cunoașterea istoricului de fumat al unei persoane.

„Dacă putem detecta declinul cognitiv suficient de devreme, ar putea exista o fereastră de timp pentru a preveni creșterile asociate ale riscului de depresie”, a spus Aichele. „Atunci, este o chestiune de a afla ce factori exacerba sau atenuează efectele pierderii cognitive asupra depresiei.” Ca un pas către acest obiectiv, Aichele și echipa sa au folosit din nou o abordare de învățare automată, analiza forestieră aleatorie (RFA), pentru a compara factorii de risc și de protecție pentru depresie folosind datele din Survey of Health, Aging and Retirement in Europe (SHARE). Participanții la studiu aveau vârste cuprinse între 45 și 105 de ani și reprezentau 18 țări europene. Datele SHARE acoperă o gamă largă de variabile sociodemografice, legate de sănătate, economice și cognitive. Important, SHARE include și mai multe măsuri ale rețelelor relaționale ale participanților. „Am vrut să țintăm o mare varietate de factori de risc și de protecție pentru depresie”, a spus Aichele. „Și am simțit că ar fi deosebit de important să analizăm diferitele dimensiuni ale sprijinului social și relațional, având în vedere că izolarea socială auto-raportată poate fi mai strâns legată de unii factori decât de alții.”

Metodologia RFA a fost aleasă pentru analize deoarece ia în considerare interacțiunile potențial complexe între factorii de risc (de exemplu, între problemele de memorie și calitatea interacțiunilor sociale) în clasamentele importanței factorilor de risc. „Abordările statistice convenționale sunt prost potrivite pentru testarea cuprinzătoare a unor astfel de asociații complexe”, a spus Aichele. Aichele și echipa sa și-au publicat acum munca în The Lancet Regional Health – Europe, un membru al prestigioasei familii de reviste medicale Lancet. Sursa foto: chhs.source.colostate.edu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *