1. Adio, Green Deal! România redeschide termocentralele pe cărbune – Cîțu anunță că vor fi angajați 600 de oameni
Ambițiile ecologiste ale UE au sucombat în fața crizei energiei, agravate de războiul din Ucraina. România urmează exemplul altor țări europene și va reporni unele instalații de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat președintele PNL, Florin Cîțu.
2. Video | Florin Cîțu anunță că legea explotărilor offshore va trece rapid prin Parlament
Florin Cîțu, președintele PNL, anunță că toate partidele din coaliție susțin adoptarea legii offshore, astfel încât exploatarea gazelor din Marea Neagră să poată să înceapă cât mai curând.
3. Ucraina interzice exporturile de grâu, porumb, zahăr, sare și carne
Guvernul ucrainean va interzice exporturile de bunuri esențiale, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, potrivit unei decizii adoptate marți de executivul de la Kiev, scrie CNN.
4. Nicolae Ciucă: O companie americană vrea să dezvolte capacități de producere a energiei în România
Premierul a discutat cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X. FOTO: Facebook Guvernul României
Nicolae Ciucă a anunțat în debutul ședinței de guvern de miercuri că o companie americană vrea să dezvolte capacități de preluare a produselor energetice în România. Premierul a discutat cu reprezentanții Last Energy, o companie americană susținută de investitori implicați și în dezvoltarea proiectelor Space X.
5. Nicolae Ciucă: Să respectăm în continuare recomandările specialiştilor privind măsurile de protecţie. Virusul nu a fost încă eradicat
6. Cîțu anunță că proiectul de securitate națională va ajunge în Parlament săptămâna viitoare: ‘Nu va modifica Constituția’
Președintele PNL Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că proiectul de securitate națională va ajunge în Parlament săptămâna viitoare, precizând că acest proiect nu va modifica Constituția. „Vom face orice ca acest proiect să fie aprobat în regim de urgență”, a spus Cîțu.
7. UE își extinde sancțiunile impuse Rusiei şi Belarusului: trei bănci belaruse, decuplate de la SWIFT; noi nume de oligarhi, pe lista neagră

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) extind sancţiuni impuse Rusiei şi Belarusului în urma invaziei ruse a Ucrainei prin decuplate a trei bănci belaruse de la platforma financiară internaţională SWIFT, anunţă miercuri preşedinţia franceză a Consiliului European, relatează AFP, scrie news.ro.
Reprezentanţi ai Celor 27 s-au reunit la Bruxelles.
8. Ministrul Agriculturii: România produce suficient pentru consumul intern, oamenii să nu-și facă griji în privința alimentelor
România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar, la ora actuală fiind suficiente stocuri de materie primă, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, după întâlnirea cu reprezentanţii procesatorilor din industria de morărit-panificaţie şi cu cei ai comercianţilor şi distribuitorilor de pe piaţa cerealelor.
9. Japonia trimite Ucrainei veste antiglonț, un gest istoric din partea acestei țări
Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, acesta fiind un gest istoric al țării care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al Doilea Război Mondial, scrie CNN.
10. Ucraina a primit în ultima săptămână 20.000 de tone de ajutoare şi 306 de milioane de euro donaţii pentru armată
Ucraina a primit în ultima săptămână cantități mari de ajutoare de primă necesitate, precum mâncare, haine și medicamente, dar și echipamente militare, a afirmat, marți, premierul ucrainean, Denis Şmihal.
11. APIA: Fermierii au depus peste 58.000 de cereri de plată, în perioada 1 – 9 martie
Fermierii au depus, în perioada 1 martie – 9 martie, un număr de 58.283 de cereri, pentru o suprafaţă de 232.753 hectare, în cadrul Campaniei de primire a Cererii Unice de Plată în anul 2022, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), printr-un comunicat.
https://www.stiripesurse.ro
12. Bogdan Aurescu spune ‘pas’ apelului Ucrainei: „Ar însemna că NATO ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia’”
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat la CNN că NATO nu poate institui o astfel de zonă de interdicţie aeriană asupra spaţiului aerian al Ucrainei pentru că, dacă face acest lucru, ar însemna că Alianţa ar putea intra într-un conflict direct cu Rusia.
13. Reporterul The Guardian laudă România pentru tratarea refugiaților ucraineni: O lecție de civilizație și umanitate
Corespondentul publicației britanice The Guardian a avut cuvinte de laudă pentru felul în care refugiații ucraineni sunt tratați în România. Jurnalistul Shaun Walker a trecut marți seară granița dintre Ucraina și România, împreună cu un val de refugiați, și a văzut cât de mult s-a implicat țara noastră în ajutorul ucrainenilor alungați de război.
14. PSD cere Ministerului de Interne, condus de PNL, să suplimenteze resursele pentru a răspunde adecvat cererii de eliberare de paşapoarte
PSD a solicitat, miercuri, Ministerului de Interne, condus de Lucian Bode (PNL), să suplimenteze resursele „pentru a răspunde adecvat” cererii de eliberare de paşapoarte.
15. Armin van Buuren, Tom Odell și Jamala concertează sâmbătă, 12 martie în București, pentru susținerea Ucrainei. Toate încasările merg spre inițiative caritabile
Unul dintre cei mai cunoscuți DJi la nivel mondial, Armin van Buuren, vine sâmbătă, 12 martie, în București, pentru concertul WE ARE ONE, cel mai mare concert caritabil pentru Ucraina, potrivit unui comunicat al oraganizatorilor.
16. Guvernul ia împrumut 600 de milioane euro pentru spitalul regional din Craiova
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că guvernul va adopta în ședința de astăzi un memorandum pentru contractarea unui împrumut de 600 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru construirea și operaionalizarea Spitalului Regional de la Craiova.
17. Autoritățile române despre situația de la Cernobîl: Nu există un pericol iminent. Se poate asigura răcirea timp de două luni de la o întrerupere de energie
Fosta centrală nucleară de la Cernobîl, ocupată de militarii ruși, a fost deconectată complet de la rețeaua electrică, energia fiind asigurată de generatoarele diesel.