Current track

Title

Artist


Ștefan Procopiu, fizician, profesor universitar și inventator român

#Postat de on iulie 22, 2024

Ștefan Procopiu (n. 19 ianuarie 1890, Bârlad, Tutova, România – d. 22 august 1972, Iași, România) a fost un fizician, profesor universitar și inventator român, membru titular (din 1955) al Academiei Române.

A descoperit efectul Procopiu de depolarizare a luminii.

Sursa foto https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Procopiu#/media/Fi%C8%99ier:%C8%98tefan_Procopiu.jpg

. A urmat cursurile școlii primare și ale Colegiului Național „Gh. Roșca Codreanu” din orașul său natal, Bârlad, absolvind în 1908. În 1912, a obținut licența în Fizică-Chimie la Facultatea de Științe din Iași. Procopiu și-a continuat studiile la Paris, unde a colaborat cu personalități de marcă precum Gabriel Lippmann, Marie Curie, Paul Langevin, Aimé Cotton și Charles Fabry. Pe 5 martie 1924, a obținut titlul de doctor în Științe Fizice la Sorbona. Un an mai târziu, a devenit profesor titular la catedra de Gravitație, Căldură și Electricitate a Universității din Iași, unde a predat până în 1962. De asemenea, a susținut cursuri la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, unde a fost și decan.

Membru al Academiei Române din 1955 și al altor societăți științifice naționale și internaționale, Procopiu a făcut parte de două ori din Comisia mondială de propuneri pentru Premiul Nobel la Fizică.

El este descoperitorul Magnetonului Bohr-Procopiu și autorul a peste 177 de lucrări științifice, printre care se numără „Electricitate și magnetism” (1929) și „Termodinamica” (1948). Ștefan Procopiu, un savant de talie internațională, a încetat din viață la Iași, pe 22 august 1972.

Sursa: http://150.uaic.ro/personalitati/fizica/stefan-procopiu/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *