Current track

Title

Artist


Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

#Postat de on octombrie 26, 2024

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit anual pe 26 octombrie. A trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian, fiind fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său, Dimitrie a fost numit guvernator al orașului și nu și-a ascuns niciodată credința creștină, fapt ce a dus la întemnițarea sa în urma persecuțiilor împotriva creștinilor.

În acea perioadă, creștinii erau constrânși să lupte cu gladiatori în arenă, unde rareori scăpau cu viață. Conform tradiției, un tânăr creștin pe nume Nestor a venit la Sfântul Dimitrie pentru a-i cere binecuvântarea de a-l înfrunta pe gladiatorul Lie, favorit al împăratului. Dimitrie l-a însemnat cu semnul crucii și l-a încurajat: „Du-te și îl vei birui pe Lie, iar pe Hristos Îl vei mărturisi.” Cu ajutorul rugăciunilor Sfântului Dimitrie, Nestor a reușit să-l înfrângă pe Lie. Drept răzbunare, împăratul a ordonat executarea lui Nestor și a lui Dimitrie, acesta din urmă fiind străpuns de sulițe, trupul său eliberând mir cu puteri tămăduitoare.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:%D0%A1%D0%B2.%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_-_Google_Art_Project.jpg

Moartea martirică a Sfântului Dimitrie a avut loc la Sirmium (actuala Sremska Mitrovica, Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic la 26 octombrie 413. Biserica unde se află moaștele sfântului a fost ridicată după un incendiu ce a distrus biserica inițială, construită între anii 626-634 de guvernatorul Leontie. Edificiul a fost transformat în moschee în 1493 și a redevenit biserică în 1912.

În Grecia, unii teologi susțin că ar exista doi sfinți diferiți: Dimitrie din Tesalonic, fiul guvernatorului (prăznuit pe 26 octombrie) și Dimitrie din Sirmium, un diacon martirizat pentru credința sa, comemorat pe 9 aprilie. Totuși, această ipoteză rămâne nesoluționată.

Sfântul Dimitrie – Protectorul Tesalonicului

Sfântul Dimitrie este patronul spiritual al orașului Tesalonic, unde tradiția pelerinajului la moaștele sale este bine păstrată. Sărbătoarea include procesiuni și ceremonii de sfințire a uleiului, care este amestecat cu mirul ce izvorăște în mod minunat din sfintele sale moaște și oferit credincioșilor pentru sănătate trupească și sufletească.

Reprezentarea Sfântului Dimitrie în Iconografie

În reprezentările sale timpurii, Sfântul Dimitrie apare în costum civil, specific clasei senatoriale, și nu ca militar. În secolul al X-lea, iconografia îl prezintă ca soldat, iar în secolul al XI-lea, o icoană din Sinai îl arată din nou îmbrăcat civil. O altă icoană, din timpul cruciadelor, îl arată alături de Sfântul Gheorghe, Dimitrie fiind reprezentat călare pe un cal negru, în timp ce Gheorghe călărește un cal alb. Deși Dimitrie l-a învins pe gladiatorul Lie prin rugăciune, această imagine sugerează un simbol al războiului nevăzut. În multe icoane grecești recente, Sfântul Dimitrie apare având Turnul Alb din Salonic pe fundal.

Numele Dimitrie provine din grecescul „Demetrios”, legat de zeița Demetra. Creștinii au adoptat varianta masculină a numelui, „Demetrios”, care înseamnă „maica poporului” (demos = popor, meter = mamă). În România, pe lângă Dimitrie, varianta Dumitru este foarte răspândită, existând și diminutive precum Mitică, Mitu, Dima sau Mitru.

Troparul Sfântului Dimitrie

„Mare apărător te-a aflat într-o primejdie lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț pe Nestor l-ai făcut, așa, Sfinte Dimitrie, pe Hristos, Dumnezeul nostru, roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.”

Sursa: https://www.crestinortodox.ro/religie/sfantul-mucenic-dimitrie-izvoratorul-mir-97170.html


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *