Current track

Title

Artist


Pe 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”, prima instituție de învățământ superior modern din România

#Postat de on octombrie 26, 2024

Inaugurată la 26 octombrie 1860, Universitatea poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza.

L’Universite de Jassy

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași // http://www.uaic.ro
Actuala Universitate „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cea mai veche instituție de învățământ superior din țară.
În 1835, tot la Iași, se înființează Academia Mihăileană, numită după domnitorul Mihail Sturza. Întregul ansamblu educațional prinde culoare, luând amploare atât prin calitatea metodelor de predare, cât și prin diversificarea subiectelor de studiu. Erau susținute cursuri de istorie, filosofie, drept, teologie, chimie, matematică, inginerie, agronomie și arhitectură.
  Această Academie, înființarea primelor facultăți fondatoare, de Drept, Filosofie și mai apoi de Teologie Ortodoxă, cât și Unirea Principatelor Române realizată sub domnia lui Cuza în 1859, au dus, în cele din urmă, la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
„În atmosfera de sărbătoare a Unirii Ţării Româneşti şi a Moldovei într-un singur stat a luat fiinţă prima instituţie de învăţământ superior din România, Universitatea din Iaşi.
 Inaugurată la 26 octombrie 1860, Universitatea poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza.

Universitatea a cuprins la început doar trei facultăţi: Facultatea de Filosofie, Drept şi Teologie. Ca urmare a legii învăţământului din 1864, Universitatea s-a reorganizat în patru facultăţi: Facultatea de Litere şi Filosofie, Facultatea de Ştiinţe fizice, matematice şi naturale, Facultatea de Drept şi Facultatea de Medicină, inaugurată abia în 1879. După numai câţiva ani de funcţionare, Facultatea de Teologie a fost desfiinţată din cauza numărului său mic de studenţi. Stimulată de o nouă lege în 1898, Universitatea din Iaşi a reuşit să-şi diversifice profilul, să-şi mărească numărul de secţii, departamente, materii predate şi activităţi ştiinţifice.

În acea perioadă s-a remarcat o dezvoltare spectaculoasă a Facultăţii de Ştiinţe: în 1892 au luat fiinţă Catedrele de Chimie Organică şi Chimie Anorganică cărora li s-a alăturat, în 1906, Chimia Agricolă. În cadrul aceleiaşi Facultăţi un mare succes a fost crearea Şcolii de Electricitate, în 1910. După începuturile ei modeste din 1879, Facultatea de Medicină a dobândit, în 1889, o organizare şi un profil care să permită formarea specialiştilor cu o înaltă calificare profesională capabilă să răspundă exigenţelor sociale ale acelor timpuri.”, scrie site-ul Universității.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *