Samuel Hahnemann a fost un medic german, cel mai bine cunoscut pentru crearea sistemului pseudoștiințific de medicină alternativă numit homeopatie
#Postat de Carmen Vintu on aprilie 10, 2022
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Samuel_Hahnemann#/media/Fi%C8%99ier:Samuel_Hahnemann_1841.jpg
Samuel Hahnemann
Hahnemann (n. 10 aprilie 1755, Principatul Saxoniei, Germania – d. 2 iulie 1843, Paris, Franța) a fost medic, scriitor și traducător german, a devenit expert în mai multe limbi, inclusiv engleză, franceză, italiană, greacă și latină. În cele din urmă, și-a câștigat existența ca traducător și profesor de limbi străine, dobândind mai multe competențe în „ arabă, siriacă, calddaică și ebraică”.
Încă de tânăr, dovedește o înclinație deosebită pentru limbile străine. Pe la 12 ani stăpânea engleza, franceza, italiana, greaca, latina. Își câștiga existența făcând traduceri și predând aceste limbi. Mai târziu, avea să stăpânească și araba, siriana, ebraica și caldeeana.
Hahnemann a studiat medicina doi ani la Leipzig și zece luni la Viena.
În octombrie 1777, baronul Samuel von Brukenthal îi oferă un post de bibliotecar și de medic personal.
Este creatorul homeopatiei (medicina alternativă bazată pe folosirea elementelor din natură pentru curarea bolilor). În 1807 publică lucrarea „Indicaţii privind folosirea medicală a homeopatiei în practica ordinară”, folosind pentru prima dată, conceptul de homeopatie. În 1810 publică lucrarea „Organonul artei tratării”, unde fundamentează homeopatia.
În Franța, a primit recunoaștere și faimă. Sa bucurat de respectul pentru mediu. Samuel Hahnemann a dorit ca pe mormântul lui să fie scrise următoarele cuvinte: „Sunt două comori în viață: sănătate perfectă și conștiință impecabilă; homeopatia dă pe primul, iubirea de Dumnezeu și aproapele dă a doua. Hahnemann a murit la 2 iulie 1843, la vârsta de 89 de ani, din cauza pneumoniei. A fost înmormântat în cimitirul Père Lachaise. Susținătorii homeopatiei din întreaga lume se îngrămădesc la mormântul lui Hahnemann în ziua nașterii și morții sale.
„Cel mai înalt și singurul scop al medicului este de a reda sănătatea bolnavului sau de a vindeca, așa cum se numește de obicei.”