Current track

Title

Artist


Din 15 ianuarie 1870 datează Nota Ministrului de Externe privind recunoașterea oficială a denumirii de România

#Postat de on ianuarie 15, 2025

În Constituția din 1866, denumirea statului a fost schimbată în „România”. Modificările aduse Articolului 1 au înlocuit termenul „Principatele Unite Române” cu „România”, certificând în același timp trecerea de la forma de guvernământ monarhică de tip principat la un regat, prin înlocuirea titulaturii de „Domn” cu „Rege”. În urma acestora, România a devenit regat. Ministrul de Externe, Nicolae Calimachi-Catargiu, a trimis o notă marilor puteri europene, solicitând recunoașterea oficială a denumirii „România”.

„România”

Sursa foto: https://pixabay.com/illustrations

În perioada cuprinsă între 1866 și 1947, denumirea oficială a statului român a fost „România”. Constituția din 1866 prevedea, prin Articolul 1, că statul se numește „România”, înlocuind termenul „Principatele Unite Române”. Această schimbare marca și tranziția de la un principat la un regat, prin înlocuirea titlului de „Domn” cu „Rege”.

Sub dictatura regală a lui Carol al II-lea, Constituția democratică a fost abrogată și înlocuită cu un sistem autoritar, stabilind o nouă bază juridică pentru stat (Constituția din 1938). Totuși, denumirea oficială a statului nu a fost modificată. Nici regimul național-legionar, nici guvernul autoritar al lui Ion Antonescu, care preluaseră controlul asupra unui regat român afectat de pierderi teritoriale, nu au schimbat denumirea, chiar dacă ambele guverne au redus rolul monarhiei la unul decorativ. După 23 august 1944, Regele Mihai a înlăturat regimul Antonescu și, la 30 septembrie 1944, a restaurat parțial Constituția din 1923.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Denumirile_oficiale_ale_Rom%C3%A2niei

Alte articole: https://jurnalfm.ro/prima-mentiune-documentara-a-localitatii-dateaza-din-15-ianuarie-1418/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *