Current track

Title

Artist


Robert Louis Stevenson, poet și romancier scoțian

#Postat de on decembrie 3, 2024

Robert Louis Stevenson (născut pe 13 noiembrie 1850, la Edinburgh, Scoția – decedat pe 3 decembrie 1894, la Vailima, Samoa) a fost un eseist, poet și scriitor scoțian, cunoscut pentru romanele sale „Insula comorilor” (1881), „Kidnapped” (1886), „Cazul ciudat al doctorului Jekyll și al domnului Hyde” (1886) și „Maestrul din Ballantrae” (1889).

Stevenson a fost singurul fiu al inginerului civil Thomas Stevenson și al soției sale, Margaret Isabella Balfour. Din cauza unei sănătăți fragile, școlarizarea sa a fost dificilă, dar a studiat la Academia din Edinburgh și la alte instituții înainte de a intra la Universitatea din Edinburgh la vârsta de 17 ani, unde se aștepta să urmeze profesia de familie, aceea de inginer de faruri. Totuși, Stevenson nu dorea să devină inginer și, în cele din urmă, a acceptat, ca un compromis, să studieze pentru a deveni avocat în Scoția.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Robert_Louis_Stevenson#/media/Fi%C8%99ier:Robert_Louis_Stevenson_by_Henry_Walter_Barnett_bw.jpg

Pasiunea sa pentru scris s-a manifestat devreme, iar în adolescență a început să imite diverse stiluri de proză și poezie. Influențat de mișcarea Covenanter din Scoția, a scris prima sa lucrare tipărită, „The Pentland Rising”. În timpul studiilor universitare, s-a răzvrătit împotriva religiei părinților săi și a adoptat o viziune boemă și liberală, criticând ipocrizia și cruzimile burgheziei.

În 1873, în mijlocul unor conflicte cu tatăl său, a vizitat un văr în Suffolk, Anglia, unde l-a întâlnit pe Sidney Colvin, un savant englez care i-a devenit prieten pe viață, și pe Fanny Sitwell, o femeie mai în vârstă de care s-a îndrăgostit. Întors la Edinburgh, i-a scris Fannyi o serie de scrisori, iar pasiunea sa s-a transformat în prietenie pe termen lung.

Tot în 1873, Stevenson a suferit de o boală respiratorie gravă, fiind trimis pe Riviera Franceză pentru tratament. În 1875, a fost chemat să practice dreptul, dar nu a profesat niciodată. A călătorit frecvent în Franța, iar din experiențele sale a publicat lucrări precum „An Inland Voyage” (1878) și „Travels with a Donkey in the Cévennes” (1879). Cariera sa literară a evoluat lent, cu primele sale eseuri și recenzii apărând în reviste literare importante.

Stevenson a devenit faimos în 1881 cu publicarea romanului „Insula comorilor”, un roman de aventuri care a fost întâi serializat înainte de a fi publicat ca volum. În 1883, a apărut „Prințul Otto”, o lucrare mai complexă, dar mai puțin reușită. La sfârșitul anului 1881, a publicat și „Virginibus Puerisque”, o colecție de eseuri.

În 1882, după un episod grav de boală, Stevenson a părăsit Elveția pentru a se stabili în sudul Franței, unde a continuat să scrie și să se ocupe de revizuirea unor lucrări. În acea perioadă, a început să lucreze la „The Black Arrow” (1888), o poveste de aventură istorică, și la romanul „Cazul ciudat al doctorului Jekyll și al domnului Hyde”, care a devenit un mare succes literar.

În 1887, a plecat în America, unde a continuat să scrie și a început „Maestrul din Ballantrae”. La sosirea în Statele Unite, a fost întâmpinat cu mult entuziasm de editori, care i-au oferit contracte avantajoase.

În 1888, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, Stevenson și familia sa au părăsit California pentru o excursie de sănătate în Mările Sudului, o călătorie care avea să dureze până la sfârșitul vieții sale. Au vizitat mai multe insule, inclusiv Marquesas, Tahiti și Honolulu, înainte de a ajunge în Samoa, unde s-au stabilit.

Stevenson s-a dedicat în aceste ultime luni lucrului despre care scria cu o adâncă înțelegere a peisajului și a localnicilor, realizând lucrări precum „A Footnote to History” (1892) și „In the South Seas” (1896). În 1890, familia s-a stabilit în Samoa, la Vailima, unde Stevenson a trăit o viață activă și productivă până la moartea sa, survenită pe 3 decembrie 1894, din cauza unei hemoragii cerebrale.

Stevenson a lăsat o moștenire literară remarcabilă, scriind nu doar romane de aventură, ci și eseuri și povestiri cu adânci reflecții asupra naturii umane. Reputația sa literară a fluctuționat de-a lungul decadelor, dar, în cele din urmă, a fost recunoscut ca un scriitor original și profund, cu o abordare inovativă a povestirilor de aventură și a psihologiei umane. De asemenea, scrisorile sale, care au fost publicate postum, oferă o imagine clară a personalității sale complexe și a vieții sale literare.

Sursa: https://www.britannica.com/biography/Robert-Louis-Stevenson


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *