Current track

Title

Artist


În data de 13 noiembrie, sărbătorim Ziua Bibliei și îl comemorăm pe cel mai important exeget al său, Sfântul Ioan Gură de Aur

#Postat de on noiembrie 13, 2024

Pe 13 noiembrie marcăm Ziua Bibliei și îl onorăm pe cel mai mare interpret al acesteia.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Gur%C4%83_de_Aur#/media/Fi%C8%99ier:Johnchrysostom.jpg.

Ziua Bibliei a fost instituită în 2006 printr-o decizie a Sfântului Sinod și are ca scop reamintirea datoriei morale și de conștiință de a citi Sfânta Scriptură, subliniind rolul fundamental pe care aceasta îl are în viața Bisericii și a credincioșilor.

Referitor la Sfântul Ioan Gură de Aur, Pr. Prof. Constantin Coman afirmă că acesta „este, fără îndoială, cel mai mare exeget al Sfintelor Scripturi din toate timpurile şi cu greu îşi poate cineva închipui că va fi depăşit vreodată de altcineva, până la sfârşitul veacurilor”.

Sfântul Ioan Gură de Aur a realizat comentarii asupra unor cărți din Vechiul Testament, precum Facerea, Isaia, Daniil, și a scris omilii despre Macabei, David și Saul, Ana, Daniil și cei trei tineri, dar și asupra Noului Testament.

Menționăm câteva dintre acestea: exegezele asupra Evangheliilor după Matei și Ioan, omiliile la parabolele distincte, comentariile la cea de-a doua carte a Sfântului Luca, Faptele Apostolilor, precum și asupra tuturor epistolelor pauline.

Sfântul Ioan Hrisostom afirma despre Biblie că „nu este nimic în paginile ei care să nu fie spus cu scop, care să nu aibă ascuns mare folos”.

El susține, de asemenea, că Sfânta Scriptură provine de la Dumnezeu și o consideră „adevăr capital, dogmă esenţială şi fundamentală pe care n-ar trebui s-o uite niciodată savanţii, interpreţii şi lingviştii”.

Cu ocazia Zilei Bibliei, Librăria Cărților Bisericești oferă reduceri de până la 50% pentru anumite ediții ale Sfintei Scripturi, disponibile în magazinul online.

Sursa: articol publicat de Iulian Dumitrașcu, 13.11.2022, https://basilica.ro/in-13-noiembrie-serbam-ziua-bibliei-si-il-cinstim-pe-cel-mai-mare-exeget-al-ei/

13 noiembrie – „Ziua Bibliei” – instituită prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (15 noiembrie 2006), pentru a marca rolul Sfintei Scripturi în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească a credincioşilor. „Ziua Bibliei” coincide cu ziua de sărbătorire a Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului (Calendarul Creştin-Ortodox 2020).

Pentru creștini, Biblia constă din Vechiul Testament (o versiune a Bibliei ebraice) împreună cu Noul Testament. Biblia este cea mai răspândită carte din lume. Scrierile din Biblia ebraică sunt compilații ale unor documente separate (numite „cărți”), scrise într-un interval de timp de circa 1000 de ani. Istoricii Bibliei consideră că Biblia ebraică este rezultatul activității a circa 100-150 scriitori diferiți.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/biblie-carte-cre%C5%9Ftin-sf%C3%A2nt-citind-1108074/

Biblia lui Gutenberg a fost prima carte tipărită în Europa de Vest, cu o presă metalică mobilă, trimițând lectura în lumea largă. La 23 februarie 1455, cele două volume elegante, redactate în latină, dădeau startul revoluției globale a informațiilor. Până atunci, cărțile fuseseră un produs de lux, rezervat celor cu dare de mână, din cauza costurilor mari, procesului lung și greoi al redactării manuale și numărului mic de exemplare care puteau fi produse.

Vechiul Testament creștin este bazat nu pe originalul ebraic, ci pe o traducere in greacă a Bibliei ebraice cunoscută sub numele de Septuaginta, realizată înainte de crearea formei definitive a Bibliei ebraice. Odată cu adăugarea Evangheliilor și a altor scrieri suplimentare ia naștere Biblia creștină sau Sfânta Scriptură, care conține atât Vechiul Testament , cât și Noul Testament .

Conform lui R. E. Friedman, data cea mai timpurie la care a început scrierea Bibliei ebraice ar putea fi 922 î.Hr. Cele mai vechi inscripții care cuprind texte din Biblie sunt două amulete în formă de mici suluri de argint care datează din 587-586 î.Hr. și sunt scrise în paleo-ebraică.Scrierea Noului Testament s-a încheiat în jur de 120 d.Hr. Modificarea sa a continuat până la Comma Johanneum, adăugată în 1522 d.Hr.
La origini a avut cincisprezece sau șaisprezece autori .

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biblia


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *