Raluca Turcan, mulţumită de ritmul de evaluare a dosarelor de pensie din judeţul Suceava
#Postat de Liliana Mihaila on martie 5, 2021
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a efectuat, joi, o vizită de lucru la Suceava, unde a purtat discuții cu reprezentanți ai mai multor instituţii judeţene, între care Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Suceava, în contextul introducerii noului soft destinat evaluării dosarelor de pensii, precum și a finalizării campaniei de evaluare a persoanelor vulnerabile. Turcan a afirmat că rimul de evaluare a dosarelor de pensie la nivelul judeţului Suceava este unul bun, având în vedere numărul redus de personal care se ocupă de aceste dosare.

De menţionat că, la Casa Județeană de Pensii Suceava, sunt aproape 155.000 de dosare care urmează a fi evaluate și în jur de 80 de angajați, însă doar o parte dintre ei sunt implicați în procesul de evaluare. Prin urmare, ministrul Muncii a discutat cu reprezentanții instituției despre necesarul de personal suplimentar.
„Am rugat colegii de la Casa de Pensii ca acest proces de evaluare să nu afecteze activitatea curentă. În acest context, am făcut și o analiză a situației dosarelor restante la recalculare și am constatat că sunt ZERO dosare restante la pensiile naționale, în timp ce numărul de dosare de pensii internaționale restante este de 11. Aceste restanțe vor fi recuperate în timp foarte scurt, în paralel cu activitatea curentă și cu procedura de evaluare”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

Vizita de lucru efectuată în județul Suceava a inclus și discuții privind rezultatele campaniei naționale de evaluare a persoanelor vulnerabile, încheiată la sfârșitul lunii februarie și care a presupus activități de verificare în aproape 2.000 de unităţi administrativ-teritoriale, 51 fiind în Suceava. În total, au fost contactaţi 5.431 de titulari de venit minim garantat din judeţ, respectiv 16.000 de beneficiari.
„Cartografierea profilului persoanelor vulnerabile și identificarea nevoilor lor specifice vor reconfigura modul de acordare a asistenței sociale în România. Ajutorul social trebuie completat cu alte măsuri într-o abordare integrată care să conțină și alte facilități (servicii sociale țintite, în funcție de nevoi) pe structura unui venit minim de incluziune. Vom face o analiză aprofundată a datelor obținute din aceste verificări de teren și vom formula soluțiile adecvate pentru a oferi sprijinul de care au nevoie în mod real categoriile vulnerabile din România, în funcție de specificul lor”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
