18 septembrie 1947 – Inaugurarea Teatrului Municipal din București
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 18, 2024
Pe 18 septembrie 1947, a fost inaugurat Teatrul Municipal din București, având sediul central în clădirea de pe strada Izvor, unde se aflau atât sala de spectacole, cât și administrația teatrului. Primul director al instituției a fost celebra actriță Lucia Sturdza-Bulandra. Cu ocazia deschiderii, s-a jucat piesa Insula de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Șeptilici, care a realizat și scenografia. Din distribuție au făcut parte actorii Jules Cazaban, Beate Fredanov, Ion Lucian și Nicolae Sireteanu.
Bulandra theater studio (Teatrul Studio Bulandra), Bucharest, Romania
Detalii despre permisiuni
GFDL granted by photographer
- CC BY-SA 3.0vezi condițiile
- Fișier:Bulandra studio theater 2002.jpg
- Creată: 31 martie 2002
- Încărcată: 7 aprilie 2009
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Teatrul_Bulandra#/media/Fi%C8%99ier:Bulandra_studio_theater_2002.jpg
După moartea Luciei Sturdza-Bulandra, teatrul a fost redenumit în onoarea sa și astăzi este cunoscut sub numele de Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”. În 1963, Liviu Ciulei, un actor și regizor de renume, a preluat conducerea teatrului. De-a lungul anilor, Teatrul Bulandra a devenit un simbol al culturii românești, fiind primul teatru de stat din România. Printre cei care au condus instituția se numără și Alexandru Darie (2002-2019), iar în prezent, director este actorul Vlad Zamfirescu.
Teatrul Municipal își are rădăcinile în Liga Culturală, care a primit în 1910 un teren din partea Primăriei București pentru construirea unui sediu. Deși lipsa fondurilor a întârziat începerea construcției până în 1926, lucrările au fost finalizate trei ani mai târziu. În 1941, clădirea a început să găzduiască spectacole de teatru ca o companie privată, iar mai târziu în acel an, municipalitatea a aprobat înființarea Teatrului Municipal „I.L. Caragiale”.
În 1941, Lucia Sturdza-Bulandra a început să joace pe scena acestui teatru, fără să știe că, în doar câțiva ani, va deveni directorul său, poziție pe care a ocupat-o până la sfârșitul vieții.
Primul spectacol jucat oficial a fost pe 17 septembrie 1947, o adaptare a piesei Insula de Mihail Sebastian, regizată de Mihai Șeptilici. Aceasta a fost urmată de numeroase alte producții de succes, inclusiv Nu se știe niciodată de G.B. Shaw, care a avut 111 reprezentații și a fost văzută de 73.153 de spectatori.
În anii următori, teatrul a promovat și debutul dramaturgului Horia Lovinescu cu piesa Lumina de la Ulmi în stagiunea 1954/1955. De asemenea, în 1956, Beate Fredanov a fost înlocuită din funcția de director adjunct de un activist de partid, Lazăr Vrabie, însă teatrul a continuat să monteze piese valoroase precum Omul care aduce ploaia și Cum vă place.
În 1961, teatrul și-a schimbat denumirea din „Municipal” în „Bulandra”, iar după moartea Luciei Sturdza-Bulandra, renumitul Liviu Ciulei a fost numit director, ocupând această funcție până în 1972.