Mariana Drăghicescu, cântăreață de muzică populară românească
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 18, 2024
Mariana Drăghicescu s-a născut pe 18 septembrie 1952, în satul Bogaltin, comuna Cornereva, județul Caraș-Severin, și a fost o cunoscută cântăreață de muzică populară românească, reprezentând cu mândrie regiunea Banatului. Supranumită „Privighetoarea Banatului” de Tiberiu Ceia, ea a lăsat o amprentă de neșters în muzica tradițională românească.
Copilăria sa s-a desfășurat în satul natal, alături de frați și bunici. A început să cânte încă de mică, acompaniată de bunicul său care îi cânta la fluier. Primele sale interpretări au fost inspirate de marii artiști Maria Tănase și Maria Lătărețu, pe care le admira de la o vârstă fragedă, începând să cânte melodii populare de la doar 4-5 ani.
Mariana a învățat cântece tradiționale din familie, părinții săi cântând doine când mergeau cu vitele la câmp. Prima sa apariție pe o scenă a avut loc la vârsta de 8 ani, în 1960, la o serbare școlară în satul Prisasina, unde a fost primită cu aplauze entuziaste.
Cariera profesională a început odată cu angajarea la Orchestra „Doina Banatului” din Caransebeș, iar mai târziu s-a alăturat Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timișoara. De-a lungul timpului, a colaborat și cu alte ansambluri, precum „Doina Timișului” din Timișoara, alături de diverse orchestre populare din țară.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mariana_Dr%C4%83ghicescu#/media/Fi%C8%99ier:Mariana_Dr%C3%A3ghicescu_1.jpg
Debutul său radiofonic a avut loc în 1972, cu doina „Duce-m-aș și m-aș tot duce / La măicuța mea la cruce,” care a devenit rapid un șlagăr îndrăgit, solicitat frecvent la emisiunea „Drag(i) mi-i(s) cântecul și jocul” de la Radio Timișoara.
Din păcate, Mariana Drăghicescu s-a stins din viață prematur, la vârsta de doar 45 de ani, pe 3 aprilie 1997, în Toronto, Canada.
În memoria sa, în anul 1998 a fost înființată Asociația Culturală „Mariana Drăghicescu,” care organizează anual un festival-concurs în Timișoara, dedicat promovării muzicii populare și amintirii artistei.
Sursa: https://folclor-romanesc.ro/mariana-draghicescu-biografie/