Current track

Title

Artist


La 14 februarie 1587 a avut loc prima atestare a localității Otopeni

#Postat de on februarie 14, 2025

Otopeni este un oraș situat în județul Ilfov, Muntenia, România, format din localitatea principală Otopeni (reședința) și satul Odăile. Orașul se află la nord de municipiul București, aproape de ieșirea către Ploiești, fiind un oraș-satelit al Capitalei. Conform recensământului din 2011, Otopeni avea o populație de 13.861 de locuitori, fiind al șaptelea cel mai mare centru urban din județul Ilfov, din punct de vedere demografic.

Orașul Otopeni este situat în centrul județului Ilfov, la nord de București. Este traversat de șoseaua națională DN1, care leagă Bucureștiul de Ploiești, iar de la Otopeni, se ramifică șoseaua județeană DJ100, ce duce spre localitățile Tunari, Ștefăneștii de Jos, Afumați, Găneasa și Brănești, continuând în județul Călărași spre Fundeni.

2014-07-03; leaving Otopeni.

Mark Ahsmann – Operă proprie

  • CC BY-SA 4.0
  • Fișier:20140703 leaving Otopeni 09.jpg
  • Creată: 3 iulie 2014
  • Încărcată: 10 august 2014

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Otopeni#/media/Fi%C8%99ier:20140703_leaving_Otopeni_09.jpg

Din punct de vedere geografic, Otopeni este amplasat pe interfluviul Colentina-Pasărea, în Câmpia Vlăsiei, parte a Câmpiei Române, iar administrativ face parte din județul Ilfov.

Așezările omenești din zona Otopeni sunt datate din perioada preistorică. În 1966, cu ocazia săpăturilor pentru construirea Aeroportului Internațional Henri Coandă, arheologul Margareta Constantiniu a descoperit fragmente de ceramică și alte obiecte ce aparțin unei importante așezări din prima perioadă a epocii fierului. De asemenea, a fost identificată o așezare mai recentă, datând din secolul al X-lea.

În 14 februarie 1587, voievodul Mihnea Turcitu al Țării Românești dăruiește mănăstirii Sfânta Troiță jumătate din satul Islazul și din satul Hodopeni (astfel numit astăzi Otopeni), împreună cu mori și țigani. În 1620, Maria, mare băneasă, oferă mănăstirii Sfânta Troiță din nou jumătate din satul Hodopeni. Istoricul Constantin Giurăscu susține că denumirea satului provine de la un anume Hodopa sau Hodoba.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Otopeni era parte a plasei Dâmbovița din județul Ilfov și cuprindea două sate, Otopenii de Jos și Otopenii de Sus, cu o populație totală de 851 de locuitori. Comuna avea o școală cu 29 de elevi și două biserici. Satul Odăile aparținea atunci comunei Bucoveni, având 125 de locuitori.

În 1925, satul Odăile a fost inclus în comuna Otopeni, care avea atunci 1938 de locuitori. În 1950, comuna Otopeni a fost integrată în raionul 30 Decembrie al orașului regional București, iar în 1968, satele Otopenii de Jos și Otopenii de Sus au fost comasate, formând satul Otopeni ca reședință a comunei, care a fost arondată municipiului București ca subunitate suburbană. În 1981, comuna Otopeni a trecut sub administrația Sectorului Agricol Ilfov, care la rândul său era subordonat municipiului București, iar în 1997 a devenit parte din județul Ilfov. Otopeni a fost declarat oraș în 2000.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Otopeni


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *