Omar Khayam, poet, matematician, filosof și astronom persan
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 4, 2024
Omar Khayyam (născut pe 18 mai 1048, în Neyshābūr, Khorāsān [azi Iran] – decedat pe 4 decembrie 1131, în Neyshābūr) a fost un matematician, astronom și poet persan, cunoscut atât pentru realizările sale științifice, cât și pentru faima sa în Occident, datorită traducerii colecției sale de robāʿīyāt („catrene”) în Rubáiyát of Omar Khayyám (1859) de scriitorul englez Edward FitzGerald.
Khayyam a studiat științele și filozofia în Neyshābūr, orașul său natal, înainte de a călători la Samarkand (astăzi în Uzbekistan), unde a scris lucrările fundamentale de algebră, cum ar fi Risālah fiʾl-barāhīn ʿalā masāʾil al-jabr waʾl-muqābalah („Tratatul despre soluțiile ecuațiilor algebrice”). În această lucrare, Khayyam a abordat soluțiile ecuațiilor cubice folosind secțiuni conice, iar în contextul acestei cercetări, el a descoperit metode de extragere a rădăcinilor de ordin n pentru numere întregi.
Omar Khayyam Photo scannée par Utilisateur:Atilin depuis la source soviétique sans droits d’auteur. auteur du dessin : A. Venediktov
The original uploader was Atilin at franceză Wikipedia. – Transferred from fr.wikipedia to Commons by Bloody-libu using CommonsHelper.
- CC BY-SA 3.0
- Fișier:Omar Khayyam2.JPG
- Creată: 27 august 2006
- Încărcată: 15 septembrie 2011
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Omar_Khayam#/media/Fi%C8%99ier:Omar_Khayyam2.JPG
A devenit atât de renumit încât sultanul selgiuchid Malik-Shāh l-a invitat la Eṣfahān pentru a efectua observațiile astronomice necesare reformării calendarului. Acesta a dus la crearea unui nou calendar, cunoscut sub numele de calendarul Jalālī, care a fost mai precis decât calendarul gregorian și a fost adoptat în 1075. În acea perioadă, Khayyam a elaborat și critici fundamentale ale teoriei paralelelor a lui Euclid, influențând, ulterior, matematicieni europeni precum John Wallis. De asemenea, a extins noțiunea de număr, incluzând și numere iraționale, precum √2 și π.
După moartea patronului său, Malik-Shāh, în 1092, Khayyam a plecat într-un pelerinaj la Mecca și, ulterior, s-a întors la Neyshābūr, unde a continuat să predea și să servească la curte ca astrolog. A fost un erudit al multor domenii, printre care filozofia, jurisprudența, medicina și matematica.
Faima sa în Occident se bazează pe colecția de robāʿīyāt, sau „catrene”, care i-au fost atribuite. Aceste poezii, fiecare completă într-o formă de patru versuri, au fost traduse de FitzGerald într-o formă liberă, dar plină de farmec, care a contribuit la popularizarea acestora. Citate celebre precum „Un ulcior de vin, o pâine și tu” sau „Floarea care a înflorit o dată, moare pentru totdeauna” au captat imaginația cititorilor. Deși poeziile lui Khayyam nu au avut multă atenție în timpul vieții sale, ele au fost rediscovered și apreciate abia după două secole.
În traducerile realizate de FitzGerald și alți autori, Khayyam apare ca un gânditor profund, preocupat de natura realității, de incertitudinea vieții și de relația omului cu divinitatea. În fața întrebărilor fundamentale fără răspuns, el a ales să aprecieze frumusețea efemeră a lumii materiale, găsind plăcere în micile daruri ale vieții, în ciuda incertitudinilor existențiale.
Sursa: https://www.britannica.com/biography/Omar-Khayyam-Persian-poet-and-astronomer