Current track

Title

Artist


Obiceiuri şi tradiţii de Revelion în lume

#Postat de on decembrie 29, 2021

Toate popoarele sărbătoresc trecerea în noul an însă, în funcție de zonă și de cultură, oamenii respectă propriile obiceiuri, tradiții și superstiții. Unele dintre ele nu ne atrag atenția în mod deosebit, însă există câteva practici pe care am putea să le considerăm ciudate.  Astfel, în noaptea dintre ani, danezii sparg farfurii de tocul ușii, irlandezii nu ies din casă, în Filipine oamenii poartă haine cu buline, iar în spania se mănâncă struguri

În România grupuri de copii încântă privirile sătenilor cu spectacolul Plugușorului. Echipați cu clopote și cu bice, copiii recită versuri tradiționale, transmițându-le gazdelor dorințele de sănătate și urându-le culturi bogate pentru anul ce vine.

 

Două dansuri cu încărcături spirituale puternice, unul dintre cele mai spectaculoase dansuri cu costume este „dansul ursului”, ce simbolizează moartea și renașterea Anului Nou. Dansul este realizat de câțiva tineri îmbrăcați în costume de urși și este însoțit de muzica de tobe, care dictează ritmul întregului spectacolul. Pe locul doi, dar nu ca cel din urmă, este „dansul caprei”.

 

 

Danezii fac foarte multă gălăgie când ceasul bate miezul nopții. Oamenii au obiceiul de a sparge farfurii lovindu-le de tocul ușilor. Nu știm câte farfurii sparg și care ar fi paguba materială, însă practica ține de un obicei străvechi prin se încearcă consolidarea relațiilor de prietenie.

 

În Irlanda există credința conform căreia pe străzi apar, în această perioadă din an, spirite rele, malefice, pe care ar fi bine să le eviți. Însă irlandezii mai fac ceva cu mâncarea, în afara de a o consuma la masă. Ei lovesc pereții cu baghete de pâine pentru a alunga spiritele rele și ghinionul din locuințe în anul care vine.

 

 

Când ceasul bate 12 noaptea, în loc să strige „La mulți ani!” sau „Un An Nou Fericit” spaniolii fac liniște. Motivul? Au gura plină cu boabe de struguri! Da, ei încearcă să mănânce 12 boabe de struguri și să-și pună 12 dorințe.

 

 

În noaptea dintre ani, japonezii bat clopotele de 108 ori, iar în case oamenii sună din clopoței. Asta se întâmplă chiar la miezul nopții, în timp ce vechiul an trece și îi face loc noului an.

 

Acum, în toată lumea, Anul Nou, este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, cu urări de La mulți ani! şi prin fel de fel de obiceiuri, despre care se crede că, dacă sunt respectate aduc noroc, sănătate şi prosperitate. Pentru mai multe detalii accesați romanialibera.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *