O rugă și o lumânare pentru eroii neamului, în Bucovina de Nord
#Postat de admin on ianuarie 31, 2019
În satul Lunca, regiunea Cernăuți va avea loc pe data de 10 februarie, 2019, o manifestare de doliu în memoria martirilor neamului, secerați de gloanțele grănicerilor sovietici în timpul masacrelor sângeroase din iarna anului 1941. Primăria comunei Mahala invită etnicii români să ia parte la această manifestare comemorativă, pentru ca generațiile viitoare să știe adevărul și să ducă mai departe memoria înaintașilor. Primarul din comuna Mahala, Elena Nandriș face apel către frații și surorile de același neam : „Vă așteptăm să veniți cu noi, pentru a înălța o rugăciune și aprinde o lumânare în memoria martirilor neamului”.
Evenimentul va avea loc la ora 14.00, pornirea spre Lunca din Mahala (lângă primăria comunei ) la ora 13.00.
„Masacrul românilor din nordul Bucovinei a început în data de 28 ianuarie 1941, apoi în zilele de 6 și 7 februarie același an. ….Sute de tineri cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, încercând să ajungă în România, au fost masacrați la Lunca Herței, pe valea Prutului / Valea Plângerii și aruncați în patru gropi commune ….” – BucPress.
57 de români au reușit să se refugieze în Regatul României și au relatat tragedia. Alți 44 de fugari au fost prinși de trupele sovietice. 12 dintre ei au fost condamnați la moarte. Ceillați au fost condamnați la diferite pedepse cu închisoarea și trimiși în Siberia. Tragedia a rămas cunoscută în istorie sub numele Masacrul de la Lunca. Însă acesta nu a fost decât un episod din drama românilor bucovineni. Mii dintre ei au fost uciși, câteva luni mai târziu, în masacrul de la Fântâna Albă, iar 150.000 de români basarabeni și bucovineni au fost deportați în Siberia până în anul 1941, când România a declarat război URSS pentru a-și recupera teritoriile cotropite de ruși.
Datoria noastră? Să ne rugăm pentru martiri, să iertăm dar să nu uităm nicicând că acest neam nu va pieri pentru că sub tălpile noastre, sunt umerii uriașilor martiri, niște rădăcini adânci.
Dumnezeu să-i ierte !
Iulian Iustin Melinte, Suceava