Nicolae Grigorescu, pictor român
#Postat de Carmen Vintu on mai 15, 2025
Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, Potlogi, Dâmbovița, România – d. 21 iulie 1907, Câmpina, Prahova, România) a fost un pictor român considerat a fi unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XIX-lea din România. A excelat în pictură peisagistică, portretistică și compoziții cu teme religioase și istorice. Grigorescu a jucat un rol esențial în modernizarea artei românești, adoptând influențe din realismul francez și impresionism, dar păstrând totodată o identitate artistică distinctă și personală.
S-a născut în satul Pitaru din județul Dâmbovița, într-o familie numeroasă. Tatăl său, Ion Grigorescu, era notar și administrator, iar mama sa, Ruxandra, era croitoreasă. A avut șapte frați și surori, dintre care Gheorghe a devenit și el pictor de biserici.
La vârsta de zece ani, Nicolae a intrat ca ucenic în atelierul lui Anton Chladek, un renumit pictor de icoane și portretist din București. Aici a învățat tehnica picturii murale și a icoanelor, dezvoltând o abilitate remarcabilă în redarea detaliilor și a culorilor.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Grigorescu#/media/Fi%C8%99ier:Nicolae_Grigorescu_-_Foto02.jpg
După terminarea uceniciei, Grigorescu a lucrat ca zugrav de biserici, decorând numeroase lăcașuri de cult din România. A realizat icoane, picturi murale și scene biblice, demonstrând o stăpânire impecabilă a meșteșugului și o imaginație bogată. Printre cele mai cunoscute opere ale sale din această perioadă se numără icoanele de la biserica din Băicoi (1853), picturile murale de la Mănăstirea Zamfira (1856-1857) și icoanele împărătești de la Mănăstirea Agapia (1858-1861).
Dorind să se perfecționeze și să exploreze noi direcții artistice, Grigorescu a obținut o bursă de studii din partea guvernului român și a plecat la Paris în 1861. Aici a frecventat atelierele unor pictori celebri precum Théodore Rousseau și Jules Dupré, aderând la mișcarea realistă franceză. A fost fascinat de lumina naturală și de redarea atmosferei în peisajele sale, pictând adesea scene din împrejurimile Parisului și din Fontainebleau.
Revenind în România la sfârșitul anilor 1860, Grigorescu a continuat să picteze peisaje, dar a abordat și alte teme, precum portrete de țărani, scene din viața satului și compoziții cu animale. A explorat diverse tehnici, de la pictura în ulei la pastel și acuarelă, demonstrând o versatilitate remarcabilă.
Opera lui Nicolae Grigorescu se remarcă prin frumusețea luminoasă a culorilor, spontaneitatea tușelor și sensibilitatea interpretării. A reușit să surprindă esența naturii românești, de la plaiurile montane pitorești la câmpiile fertile și satele tradiționale. De asemenea, a creat portrete memorabile ale țăranilor români, surprinzând cu acuratețe trăsăturile lor fizice, dar și sufletul lor profund.
Nicolae Grigorescu este considerat unul dintre cei mai importanți pictori români din toate timpurile. A contribuit esențial la modernizarea artei românești, aducând influențe din realismul francez și impresionism, dar păstrând totodată o identitate artistică distinctă și personală. Opera sa bogată și diversă a inspirat generații de artiști și continuă să fie apreciată de publicul larg pentru frumusețea și sensibilitatea sa.
Grigorescu a fost un patriot înfocat și a participat la Războiul de Independență din 1877-1878 ca pictor de front.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Grigorescu