Mihail Manoilescu, inginer, economist, profesor universitar, om politic
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 9, 2024
Mihail Manoilescu (n. 9 decembrie 1891, Tecuci – d. 30 decembrie 1950, închisoarea Sighet) a fost un publicist, gânditor economic și politic, politician român dintr-o veche familie aristocratică.
„O viață întreagă m-am pregătit și am învățat. Și învăț și astăzi. Dar, fie din vina oamenilor, fie din cauza împrejurărilor, fie din vina mea, nu mi-a fost dat niciodată să am atâta libertate și timp pentru a aduce acestei țări dovada cea mare.” – Autograf Mihail Manoilescu
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Mihail_Manoilescu#/media/Fi%C8%99ier:Mihail_Manoilescu.jpg
Mihail Manoilescu provenea dintr-o familie cu tradiție politică și culturală: tatăl său era preot basarabean, iar mama provenea dintr-o familie de răzeși moldoveni. Mândru de strămoșul său, Logofătul Ioan Tăutu, un boier de frunte al lui Ștefan cel Mare, Mihail a avut o copilărie marcată de pierderea tatălui la vârsta de doar opt ani, un eveniment tragic care i-a influențat profund viața. În ciuda acestui eveniment, tradiția politică din familia sa l-a determinat să se intereseze de viața politică și de problemele țării, așa cum mărturisea în memoriile sale.
Inițial atras de drept, Mihail a ales, totuși, să urmeze o carieră în inginerie, domeniu căruia i-a recunoscut frumusețea și „poezia”. A absolvit Școala de Poduri și Șosele ca șef de promoție și a contribuit la realizarea unui obuzier inovativ în timpul Primului Război Mondial, model care a stat la baza Monumentului Eroului Necunoscut din Parcul Carol, până în anii 1960. A fost și un promotor al Asociației Generale a Inginerilor din România, fiind secretar general și apoi președinte al acesteia.
În perioada în care a condus Direcția Refacerii Industriale, Mihail Manoilescu a organizat prima Expoziție-Târg de Mostre din Parcul Carol, iar succesul său în domeniul ingineresc l-a propulsat și în viața politică, domeniu în care și-a adus contribuția importantă. A fost un intelectual complet, cu un spirit filozofic profund, o vastă cultură științifică și un talent oratoric remarcabil. A fost apreciat atât în România, cât și în străinătate, unde operele sale economice au fost traduse și comentate de mari personalități ale vremii.
Una dintre lucrările sale cele mai cunoscute este „Teoria protecționismului și a schimbului internațional”, publicată în 1929 în limba franceză, lucrare care a fost tradusă în mai multe limbi și a avut un impact semnificativ asupra economiștilor din întreaga lume.
Biografie
- Data nașterii: 9 decembrie 1891, Tecuci, județul Galați
- Data decesului: 30 decembrie 1950, Sighet, județul Maramureș
Studii
- Școala „Costache Negri” (Iași, 1898-1902) și Școala „Ferdinand” (Iași, 1902-1903)
- Liceul Național din Iași (1902-1910)
- Școala Națională de Poduri și Șosele din București, absolvită ca șef de promoție (1910-1915)
Carieră profesională
- A participat la campania din Bulgaria în 1913, în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic
- A lucrat ca inginer la Direcția Generală de Poduri și Șosele (1915) și a fost concentrat în Regimentul 24 Artilerie din Roman (1915)
- În timpul Primului Război Mondial, a proiectat Obuzierul de 210 mm model Iași
- A fost director al Direcției Refacerii Industriale (1920-1921) și a promovat industria românească
- Ministru subsecretar de stat în Ministerul Finanțelor și ministru al Industriei și Comerțului
- Guvernator al Băncii Naționale a României (1931)
- A fost profesor de economie politică la Politehnica din București (1931-1944)
- Ministru al Afacerilor Străine în guvernul Ion Gigurtu (1940)
Afiliere politică
- Membru al Asociației Generale a Inginerilor din România (1918), președinte între 1935-1940
- Membru al Partidului Poporului (1921-1928) și al Partidului Național-Țărănesc (1929-1931)
- Președinte al Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie (1929-1930)
- Membru fondator al Institutului Internațional de Științe Economice din Paris
Mihail Manoilescu a fost o personalitate remarcabilă în domeniul economiei și al politicii, un gânditor original care a influențat profund gândirea economică și socială interbelică. Opera sa este în continuare un subiect de studiu, iar realizările sale rămân o parte esențială a istoriei economice și politice a României.
Sursa: https://www.bvau.ro/infoghid/index.php/Mihail_Manoilescu