Michelangelo, sculptor, pictor, arhitect și poet italian al Renașterii
#Postat de Carmen Vintu on februarie 18, 2025
Michelangelo Buonarroti (născut la 6 martie 1475 în Caprese, Republica Florența [Italia] – decedat la 18 februarie 1564 în Roma, Statele Papale) a fost un sculptor, pictor, arhitect și poet italian al Renașterii, ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra dezvoltării artei occidentale.
În 1534, Papa Clement al VII-lea i-a cerut lui Michelangelo să picteze o frescă în Capela Sixtină, o lucrare devenită emblematică. Michelangelo a fost considerat cel mai mare artist în viață și continuă să fie recunoscut drept unul dintre cei mai mari artiști din istorie. Lucrările sale de pictură, sculptură și arhitectură sunt printre cele mai faimoase din lume. Deși frescele de pe tavanul Capelei Sixtine sunt cele mai cunoscute lucrări ale sale, artistul s-a considerat în primul rând un sculptor. Totuși, practica sa artistică diversificată nu era neobișnuită pentru perioada sa, când toate formele de artă erau văzute ca derivate din design sau desen. Michelangelo a dedicat întreaga sa viață sculpturii în marmură, iar în alte domenii artistice a lucrat doar în anumite perioade. Picturile sale, în special frescele din Capela Sixtină, reflectă o apreciere mai mare acordată picturii în secolul al XX-lea, dar multe dintre lucrările sale în alte medii au rămas neterminate.

Un detaliu al unei fresce realizate de Michelangelo în perioada 1508-1512 în Capela Sixtină, Vatican.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_Buonarroti#/media/Fi%C8%99ier:Michelangelo_Buonarroti_-_Tondo_Doni_-_Google_Art_Project.jpg
Fama sa, dobândită încă din timpul vieții, a fost susținută de documentația detaliată a carierei sale. A fost primul artist occidental al cărei biografie a fost publicată în timpul vieții sale, iar în 1550, Giorgio Vasari i-a dedicat un capitol în seria „Viețile celor mai buni artiști”, considerându-l pe Michelangelo ca apogeul perfecțiunii artistice. De asemenea, Ascanio Condivi, asistentul său, a scris o biografie detaliată despre artist, bazată pe propriile sale comentarii. După moartea sa, Vasari a oferit o a doua ediție a biografiei, care a rămas una dintre cele mai accesibile surse de informații despre Michelangelo. De asemenea, multe scrisori, schițe și poezii ale artistului au fost păstrate, oferind o imagine clară asupra vieții și gândirii sale.
Vatican. May, 4, 2010
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Michelangelo_Buonarroti#/media/Fi%C8%99ier:CAPPELLA_SISTINA_Ceiling.jpg
Michelangelo Buonarroti s-a născut într-o familie de nobili florentini, dar familia sa și-a pierdut statutul înainte de nașterea sa. Tatăl său era administrator într-un oraș mic, Caprese, iar familia s-a mutat la Florența după câteva luni. Michelangelo a început să studieze arta la vârsta de 13 ani, devenind ucenic al pictorului Domenico Ghirlandaio, dar a părăsit atelierul după un an, considerând că nu mai avea ce învăța. A fost apoi luat sub protecția lui Lorenzo de’ Medici, cunoscut sub numele de „Magnificul”, care l-a introdus în cercul intelectual al Florenței și l-a avut acces la o impresionantă colecție de artă. Prima sa lucrare importantă din această perioadă a fost „Bătălia Centaurilor” (c. 1492), o lucrare inspirată din arta romană antică, care a prevestit stilul său viitor.
Florența era un centru artistic de prim rang în acea perioadă, iar Michelangelo a fost influențat de concurența dintre artiștii renumiți ai orașului, cum ar fi Leonardo da Vinci. Deși competiția a fost intensă, Michelangelo a reușit să-și câștige un loc deosebit în istoria artei, continuând să creeze lucrări de o importanță durabilă.
Sursa: https://www.britannica.com/biography/Michelangelo/The-ceiling-of-the-Sistine-Chapel