Medicament și aliment: pătlagina
#Postat de ASM Agency on decembrie 4, 2018
Medicament și aliment: pătlagina
Specie erbacee perenă, înaltă (de 10-40 cm), cu frunzele aşezate în rozetă bazată, cu tulpini drepte, pătlagina este uşor de recunoscut. Tulpina aeriană este cilindrică nefolială, purtând la vârf o inflorescenţa sub formă de spic cilindric, lung de 2-6 cm, mai mic la specia Plantago lanceolata. Partea utilizată este frunza care este reprezentată schematic în desen, pentru cele trei specii.
Compoziţie chimică
Frunzele de pătlagină conţin 26,5% mucilagii formate din polizaharide, 6,5% taninuri, glicoztzi iridoidici (ancubină şi calalpol), peste 1% acid silicic; acizi carboxil fenolici, în special protocatchic; flavonoizi, dintre care apigenina şi tuteolina, săruri minerale: dintre care zinc şi potasiu.
Continuarea pe jurnalspiritual.eu