Current track

Title

Artist


John Bevis, medic și astronom amator englez

#Postat de on noiembrie 10, 2024

John Bevis (n. 10 noiembrie 1695, Old Sarum, Wiltshire – d. 6 noiembrie 1771) a fost un medic și astronom amator englez, cunoscut pentru descoperirea Nebuloasei Crabului în 1731.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/John_Bevis#/media/File:Bagnigge_Wells_by_Samuel_Hieronymus_Grimm.jpg

John Bevis s-a înscris la Christ Church, Oxford, pe 4 aprilie 1712, pentru a studia medicina. După absolvirea cursurilor în 1718, a petrecut câțiva ani în Franța și Italia, continuându-și studiile medicale. La întoarcerea în Anglia, și-a deschis un cabinet de medicină la Londra, la sfârșitul deceniului al treilea, dar a continuat să fie activ și în domeniul astronomiei ca amator.

În 1731, Bevis a fost primul care a observat Nebuloasa Crabului, cu 27 de ani înainte ca Charles Messier să o redescopere independent în 1758. Deși lucrarea și catalogul lui Messier au devenit celebre în timp, Bevis a aflat despre acest catalog și l-a informat pe Messier printr-o scrisoare din 10 iunie 1771, menționând că el descoperise deja nebuloasa pe care Messier o numise M1. În edițiile ulterioare ale catalogului său, Messier a adăugat o notă de recunoaștere a descoperirii lui Bevis.

Bevis a realizat, de asemenea, observații notabile, inclusiv ocultarea planetei Mercur de către Venus, pe 28 mai 1737 (stil nou), și a făcut o descoperire importantă privind prezicerea eclipselor sateliților lui Jupiter. La aproximativ 1750, folosindu-și telescopul de la Stoke Newington, Middlesex, Bevis a întocmit un catalog de stele intitulat Uranographia Britannica (un fel de atlas), dar din păcate lucrarea nu a fost tipărită din cauza falimentului editorului său. În cele din urmă, doar câteva exemplare au fost publicate în 1786 sub titlul Atlas Celeste, fără a-i fi menționat numele.

Bevis este cunoscut și pentru că a observat prima reîntoarcere a cometei Halley, în 1759, despre care se știe că a fost prezisă prin calcul. A observat cometa pe 1 și 2 mai 1759, fiind unul dintre primii britanici care au realizat această observație. Bevis a fost ales membru al Royal Society pe 21 noiembrie 1765.

În 1769, Bevis a observat tranzitul lui Venus în fața Soarelui, devenind primul care a descris și desenat fenomenul de „picătură neagră”, în care forma lui Venus este ușor deformată în momentul în care atinge marginea discului solar.

John Bevis a murit pe 6 noiembrie 1771, la vârsta de 76 de ani, ca urmare a rănilor provocate de o cădere a telescopului său.

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *