Current track

Title

Artist


Jean Giraudoux, romancier, eseist și dramaturg francez

#Postat de on octombrie 29, 2024

Jean Giraudoux (născut pe 29 octombrie 1882, în Bellac, Franța – decedat pe 31 ianuarie 1944, la Paris) a fost un romancier, eseist și dramaturg francez, cunoscut pentru abordarea sa impresionistă în dramă, punând accent pe dialog și stil, în detrimentul realismului.

Educația sa a avut loc la École Normale Supérieure, iar cariera sa a început în serviciul diplomatic. Giraudoux a câștigat recunoaștere ca scriitor de avangardă, debutând cu o serie de romane poetice, precum Suzanne et le Pacifique (1921). Deși aceste lucrări au fost adesea percepute ca fiind dificile și pretențioase, el a continuat să publice și alte lucrări. În Siegfried et le Limousin (1922), Giraudoux abordează ostilitatea dintre Franța și Germania ca fundal pentru povestea unui bărbat afectat de amnezie. Bella (1926) prezintă o poveste de dragoste în contextul rivalității dintre un naționalist și un internaționalist. Temele centrale ale pieselor sale devin evidente: dualitatea dintre diferite contrarii, cum ar fi omul și Dumnezeu în Amphitryon 38 (1929), bărbat și femeie în Sodome et Gomorrhe (1943), sau între păgânism și Vechiul Testament în Judith (1931).

Cariera teatrală a lui Giraudoux a debutat în 1928 cu Siegfried, o dramatizare a propriului său roman, avându-l pe actorul și regizorul Louis Jouvet ca partener de colaborare. Cu excepția lui Intermezzo (1933), în care o fantomă timidă perturbă liniștea unui orășel de provincie, Giraudoux a căutat inspirație în tradiția clasică sau biblică, adaptând lucrări precum Électre (1937) și Cantique des cantiques (1938) și transformând romanul lui Margaret Kennedy în Ondine (1939).

Alte lucrări semnificative ale lui Giraudoux, care combină tragedia, umorul și fantezia într-un stil virtuoz, includ La Guerre de Troie n’aura pas lieu (1935), adaptată în engleză de Christopher Fry ca Tiger at the Gates (1955), care sugerează că războaiele izvorăsc din detalii minore interpretate greșit, și La Folle de Chaillot (1946), adaptată de Maurice Valency ca The Madwoman of Chaillot (1947), în care un grup de femei excentrice din Paris luptă împotriva speculatorilor. De asemenea, a scris scenarii pentru filmele La Duchesse de Langeais (1942) și Les Anges du péché (1944).

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Giraudoux#/media/Fi%C8%99ier:Jean_Giraudoux_1927.jpg

În piesele sale, Giraudoux explorează conflictul dintre contrarii, abordând teme fundamentale precum războiul și pacea, viața și moartea, bărbatul și femeia, și, în final, sensul destinului uman. El abordează aceste teme cu o viziune mai puțin realistă, prin investigare, discuție și reflecție, comunicându-le publicului prin recitativele și dialogurile personajelor sale. Limbajul său este liric, poetic și bogat în metafore, paradoxuri și aluzii. Simțul umorului său, evident în lucrările sale, este însoțit de un spirit strălucitor și o percepție acută a absurdului.

Giraudoux a servit în Primul Război Mondial și a fost distins cu Legiunea de Onoare. Între 1939 și 1940, a ocupat funcția de comisar pentru informații în guvernul francez.

Sursa: https://www.britannica.com/biography/Jean-Giraudoux


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *