Jack London, scriitor și jurnalist american
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 22, 2024
Jack London (n. 12 ianuarie 1876, San Francisco, California – d. 22 noiembrie 1916, Glen Ellen, California) a fost un prolific romancier și nuvelist american, renumit pentru lucrările sale ce explorează luptele pentru supraviețuire în medii dure. Cele mai cunoscute opere ale sale includ The Call of the Wild (1903) și White Fang (1906), fiind tradus în numeroase limbi și considerat unul dintre cei mai influenți autori americani ai începutului de secol XX.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jack_London#/media/Fi%C8%99ier:JackLondon02.jpeg
Abandonat de tatăl său biologic, un astrolog itinerant, London a fost crescut în Oakland de mama sa, spiritualistă, și de tatăl vitreg al cărui nume de familie l-a adoptat. Din cauza sărăciei, la 14 ani a renunțat la școală, lucrând în diverse ocupații, inclusiv ca marinar și călătorind prin SUA ca vagabond. Experiențele sale de viață l-au marcat profund, oferindu-i o sursă inepuizabilă de inspirație pentru scrierile ulterioare.
La 19 ani, London a reușit să parcurgă patru ani de liceu într-un singur an și a fost admis la Universitatea din California, Berkeley, dar a renunțat după un an pentru a căuta aur în Klondike. Această expediție nu i-a adus bogăția sperată, dar i-a oferit material literar bogat. Revenit în California, a decis să-și câștige existența ca scriitor, autoeducându-se cu lucrările lui Darwin, Marx și Nietzsche.
Debutul său literar a avut loc cu The Son of the Wolf (1900), o colecție de povestiri despre viața dură din Alaska. London a continuat să scrie intens, publicând aproximativ 50 de cărți în doar 17 ani, printre care se numără capodopere precum The Sea-Wolf (1904) și Martin Eden (1909), un roman autobiografic despre lupta unui scriitor pentru recunoaștere. Lucrările sale despre Alaska, precum To Build a Fire (1908), explorează temele supraviețuirii și fragilității umane în fața naturii neiertătoare.
Pe lângă aventuri, London a scris despre idealuri sociale în The Iron Heel (1908), o anticipare a fascismului, și despre lupta sa personală cu alcoolismul în John Barleycorn (1913). Deși a fost cel mai bine plătit scriitor american al vremii sale, London s-a confruntat constant cu presiuni financiare.
După o viață de creație intensă și aventuri, s-a stabilit la o fermă în Glen Ellen, unde și-a construit celebra „Wolf House.” Popularitatea sa a scăzut în SUA în anii 1920, dar opera sa a rămas apreciată la nivel global, mai ales în Rusia postbelică, unde scrierile sale au cunoscut un mare succes.
Moștenirea sa literară rămâne un exemplu de explorare a naturii umane și a relației dintre om și sălbăticie, captivând generații întregi de cititori.
Sursa: https://www.britannica.com/biography/Jack-London