Current track

Title

Artist


Ioan Pop de Popa, profesor doctor docent, medic cardiolog și pionier al chirurgiei cardiovasculare din România

#Postat de on octombrie 6, 2024

Ioan Pop de Popa (n. 6 octombrie 1927, Oradea – d. 30 aprilie 2021, Oradea) a fost un renumit profesor doctor docent, medic cardiolog și pionier al chirurgiei cardiovasculare din România. Pe 5 aprilie 1973, a realizat prima operație pe cord deschis în România, la Târgu-Mureș. A avut o carieră de succes ca senator între 2000 și 2004.

DescriptionRomână: arhiva personala
Date1 January 1970
SourceOwn work
AuthorNonipdp

Licensing

[edit]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:

w:en:Creative Commons
attribution
share alike

This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ioan_Pop_de_Popa.png

Născut în Oradea, Ioan Pop de Popa a fost fiul unui profesor de științe agricole și al unei casnice. După absolvirea școlii primare și liceului „Emanuel Gojdu” din Oradea, familia s-a refugiat în Beiuș, unde a continuat studiile la liceul „Samuil Vulcan”. În 1944, s-a înrolat voluntar ca elev sanitar pe frontul din Apuseni. După război, și-a încheiat studiile liceale la Oradea și a urmat Facultatea de Medicină Generală din Cluj, pe care a absolvit-o Magna cum laude în 1952.

După finalizarea studiilor, Ioan Pop de Popa a devenit preparator la Institutul de Anatomie din Cluj și extern la Clinica de Chirurgie Generală condusă de Aurel Nana. Între 1953 și 1954, a realizat prima inimă și primul plămân artificial din România, printre primele patru din lume. A continuat cu transplanturi experimentale de organe și a realizat primele circulații extracorporale experimentale în țară.

În 1962, s-a mutat la Târgu-Mureș, unde a înființat prima clinică de chirurgie cardiovasculară din România. De asemenea, a efectuat schimburi de experiență și specializări la clinici renumite din Paris și SUA, sub îndrumarea unor pionieri ai chirurgiei cardiovasculare precum Michael DeBakey și Denton Cooley.

Printre realizările sale de excepție se numără fondarea Centrului Național de Boli Cardiovasculare de la Spitalul Fundeni, înființarea unei școli moderne de chirurgie cardiovasculară în România și formarea a aproximativ 160 de chirurgi cardiovasculari români și străini. De asemenea, a contribuit la înființarea centrelor de chirurgie cardiovasculară din întreaga țară.

În plan politic, Pop de Popa a avut un rol semnificativ în reînființarea Academiei de Științe Medicale în 1969. În 1996, a candidat la alegerile prezidențiale din partea Uniunii Naționale de Centru. În 2000, a fost ales senator din partea Partidului Umanist Român și a avut o contribuție importantă la elaborarea legii de organizare a Academiei de Științe Medicale.

Subfinanțarea și lipsa resurselor l-au determinat pe Ioan Pop de Popa să dezvolte multiple invenții pentru salvarea pacienților, inclusiv valvule biologice și artere artificiale. A obținut numeroase brevete pentru aceste inovații, care au fost folosite pe scară largă în practică.

Pentru realizările sale excepționale, Ioan Pop de Popa a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler și a primit numeroase alte distincții, inclusiv Emblema de Onoare a Armatei Române și Premiul „Gh. Marinescu” al Academiei Române. De asemenea, a fost avansat la gradul de general-maior cu două stele în retragere în 2012, fiind și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial.

Ioan Pop de Popa rămâne o figură de referință în istoria medicală a României, considerat fondatorul chirurgiei cardiovasculare moderne din țară.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Pop_de_Popa


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *