Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătorește pe 14 septembrie – Tradiții și superstiții de Ziua Crucii
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 14, 2024
Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și importantă sărbătoare creștină dedicată cinstirii Crucii lui Iisus Hristos.
Pe 14 septembrie, credincioșii comemorează două evenimente semnificative legate de Sfânta Cruce. Primul este răstignirea și înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos. Al doilea eveniment este recuperarea Sfintei Cruci de la perșii păgâni în timpul împăratului bizantin Heraclius, care a adus-o și a așezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Conform tradiției biblice, Sfânta Cruce a fost găsită din porunca împărătesei Elena, mama lui Constantin cel Mare. La Golgota, discipolii săi au descoperit trei cruci. Pentru a identifica crucea pe care fusese răstignit Iisus Hristos, patriarhul Macarie a propus să fie atinse pe rând de trupul unei femei moarte. Când cea de-a treia cruce a fost atinsă de ea, femeia a înviat, confirmând astfel că aceasta era Crucea Mântuitorului.
Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri pe azi, marți, 14 septembrie 2021
Din bătrâni se spune că rugăciunea Sfintei Cruci are o putere mai mare dacă este rostită pe 14 septembrie 2021, de Ziua Crucii. Iată cum sună aceasta:
Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fata Lui cei ce-L urăsc pe Dansul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:
Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a calcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
Articolul complet aici: https://jurnalspiritual.eu/14-septembrie-inaltarea-sfintei-cruci-2/