Current track

Title

Artist


Kristallnacht: Pogromul împotriva evreilor din Germania, 9-10 noiembrie 1938

#Postat de on noiembrie 9, 2024

În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938, naziștii din Germania au organizat un atac violent împotriva comunității evreiești, vizând persoane și proprietăți evreiești. Cunoscut sub numele de „Kristallnacht” sau „Noaptea de cristal”, termenul face ironic referire la cioburile de sticlă care acopereau străzile după devastările masive. Violențele au continuat și în ziua de 10 noiembrie, iar în unele regiuni au durat încă câteva zile.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Noaptea_de_cristal#/media/Fi%C8%99ier:The_day_after_Kristallnacht.jpg

Pogromul a fost declanșat sub pretextul împușcării diplomatului german Ernst vom Rath la Paris, pe 7 noiembrie, de către Herschel Grynszpan, un student evreu polonez. Vestea morții diplomatului pe 9 noiembrie a ajuns la Adolf Hitler, aflat la München pentru a comemora încercarea eșuată de puci nazist din 1923. Ministrul propagandei naziste, Joseph Goebbels, după o discuție cu Hitler, a incitat o adunare de membri ai partidului să orchestreze represalii violente, prezentate publicului ca reacții „spontane”. Prin ordine telefonice transmise din München, pogromul s-a extins rapid în Germania, inclusiv în Austria.

În noaptea de 9 noiembrie, șeful Gestapo-ului, Heinrich Müller, a trimis o telegramă unităților de poliție, avertizând că „în cel mai scurt timp vor avea loc acțiuni împotriva evreilor și sinagogilor lor în întreaga Germanie” și că intervențiile trebuie să fie evitate. De fapt, poliția a primit instrucțiuni de a aresta victimele evreiești. Pompierii, chemați să asiste sinagogile incendiate, au primit ordinul să intervină doar dacă focul amenința proprietăți ariene din vecinătate.

În cursul celor două zile și nopți de pogrom, peste 1.000 de sinagogi au fost arse sau distruse, aproximativ 7.500 de afaceri evreiești au fost vandalizate și jefuite, iar 91 de evrei au fost uciși. Atacurile s-au extins la spitale, case, școli și cimitire evreiești, adesea realizate chiar de vecini ai victimelor. Aproximativ 30.000 de bărbați evrei cu vârste între 16 și 60 de ani au fost arestați și trimiși în lagărele de concentrare de la Dachau, Buchenwald și Sachsenhausen, care au fost extinse pentru a primi acest număr masiv de prizonieri.

După pogrom, acest episod de brutalitate a primit numele „Kristallnacht” – „Noaptea de cristal” sau „Noaptea sticlei sparte” – un simbol al distrugerii definitive a existenței evreiești în Germania. Ulterior, regimul nazist a făcut imposibilă continuarea vieții evreilor în Germania.

Costurile pagubelor aduse geamurilor distruse au însumat milioane de Reichsmarks, însă statul nazist a confiscat orice despăgubiri primite de evrei de la companiile de asigurări. Comunitățile evreiești au fost obligate să curețe dărâmăturile sinagogilor, iar guvernul a impus o amendă colectivă de un miliard de Reichsmarks (aproximativ 400 de milioane de dolari în 1938) asupra evreilor. La finalizarea acestei evaluări, Hermann Göring a declarat: „Porcii nu vor mai comite o altă crimă. Pe de altă parte… nu mi-ar plăcea să fiu evreu în Germania.”

Pe 15 noiembrie, guvernul nazist a interzis accesul evreilor în școli, iar la sfârșitul lunii a autorizat autoritățile locale să impună restricții asupra prezenței evreilor în locuri publice. Până în decembrie 1938, evreii au fost excluși din majoritatea locurilor publice din Germania.

Sursa: https://www.britannica.com/event/Kristallnacht


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *