Ilie E. Torouțiu, critic, istoric literar, folclorist și traducător român
#Postat de Carmen Vintu on noiembrie 23, 2024
Ilie E. Torouțiu (n. 17 iunie 1888, Solca, România – d. 23 noiembrie 1953, București, România) a fost un critic, istoric literar, folclorist și traducător român, membru corespondent (1936) al Academiei Române. A fost director al revistei Convorbiri literare între anii 1939-1944.
Torouțiu a colaborat cu diverse reviste culturale precum Răvașul, Ramuri (Cluj), Ion Creangă (Bârlad) și Patria (Cernăuți). A publicat traduceri de teatru, lucrări de folclor bucovinean și broșuri cu tematică moral-religioasă. De asemenea, înainte de Primul Război Mondial, a editat un dicționar bilingv român-german și german-român.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ilie_Torou%C8%9Biu#/media/Fi%C8%99ier:Ilie_Toroutiu.jpg
După stabilirea sa la București, în 1914, a fost profesor de limba germană la Liceul „Cantemir Vodă” și a devenit proprietarul tipografiei Institutul de Arte Grafice „Bucovina”. A condus revista Convorbiri Literare (1939–1944) și a publicat cele 13 volume din seria monumentală Studii și documente literare (1931–1946).
A devenit membru al Societății Scriitorilor Români (1935) și membru corespondent al Academiei Române (1936).
Interesul său pentru filosofie a fost secundar, axat în principal pe aspecte bio-bibliografice. Torouțiu a analizat influența gândirii lui Kant și Schopenhauer în cultura română, publicând lucrări precum Immanuel Kant în filosofia și literatura română (1925). El a sintetizat cercetări anterioare ale unor autori precum Gh. Bogdan-Duică și Simion Mehedinți, oferind o imagine de ansamblu asupra receptării filosofiei occidentale în spațiul românesc.
Lucrări principale
- Românii și clasa intelectuală din Bucovina (1911)
- Immanuel Kant în filosofia și literatura română (1925)
- Modernismul. Simbolism – Impresionism – Expresionism (1926)
- Heinrich Heine și heinismul în literatura română (1930)
- Studii și documente literare, vol. I-XIII (1931–1946).
Torouțiu rămâne o figură emblematică în studiul istoriei literare românești, fiind apreciat pentru contribuțiile sale în promovarea literaturii și filosofiei românești pe plan internațional. A fost un pionier al cercetărilor interdisciplinare, îmbinând literatura, filosofia și istoriografia într-un demers de aprofundare a identității culturale românești.
Sursa: https://romanian-philosophy.ro/encyclopedia/toroutiu-ilie-e/