Current track

Title

Artist


Horia Lovinescu, dramaturg român

#Postat de on septembrie 16, 2024

Horia Lovinescu, născut la Fălticeni, județul Suceava, pe 28 august 1917, a fost fiul avocatului Octav Lovinescu și al Anei Cetățeanu, descendentă din familia lui Ion Budai-Deleanu. Unchiul său, criticul literar Eugen Lovinescu, și fratele său, eseistul Vasile Lovinescu, au influențat probabil parcursul său literar, conform Dicționarului scriitorilor români (Editura Fundației Culturale Române, 1998).

Horia Lovinescu a urmat școala primară și liceul „Nicu Gane” în Fălticeni, absolvind în 1936. Apoi a studiat la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, obținând diploma în 1942, iar în 1946 și-a susținut doctoratul la Iași cu o teză despre poezia lui Arthur Rimbaud, apreciată în cenaclul Sburătorul, dar publicată abia în 1981.

Inițial, a lucrat la Institutul de Statistică din București și la Radiodifuziunea Română. Debutul său în dramaturgie a avut loc în 1953, cu piesa Lumina de la Ulmi, jucată la Teatrul Municipal din București și premiată cu Premiul de Stat. Acesta a fost începutul unei cariere literare prolifice, în care a scris piese pentru teatre importante, dar și scenarii pentru film și radio, precum și traduceri din dramaturgia străină.

Temele abordate în piesele lui Lovinescu au fost de larg interes uman, concentrându-se pe conflictele interioare ale personajelor în fața unor situații complicate. Printre piesele sale remarcabile se numără Hanul de la răscruce (1957), Surorile Boga (1959), Moartea unui artist (1965), Petru Rareș (1967) și Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă (1968). Opera sa a fost reeditată în volume succesive sub titlul Teatru.

Lovinescu a reușit să îmbine diverse stiluri dramatice, incluzând elemente expresioniste, epice și existențialiste, cum se vede în piesele sale Omul care și-a pierdut omenia și Autobiografie. A abordat o gamă largă de genuri, de la dramă la melodramă și tragedie polițistă, dar și teme filosofice, reinterpretând mituri universale în lucrări precum Moartea unui artist și Paradisul.

Romanian Author

Unkown fotographer

  • CC0
  • Fișier:Horia Lovinescu.jpg
  • Creată: 19 decembrie 2023
  • Încărcată: 19 decembrie 2023

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Horia_Lovinescu#/media/Fi%C8%99ier:Horia_Lovinescu.jpg

Piesele sale au fost jucate pe scene din România, dar și în Franța, Germania, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, URSS, China și SUA, reflectând tensiunile sociale ale epocii comuniste. Printre lucrările sale se numără și scenariile pentru filmele Meandre (1966) și Bancnota de 100 de lei (1973).

Ca director al Teatrului „C.I. Nottara” între 1960-1983, a contribuit semnificativ la ridicarea prestigiului instituției, organizând turnee în străinătate. Lovinescu a fost de asemenea activ în conducerea Uniunii Scriitorilor și vicepreședinte al secției române a PEN-Club.

De-a lungul carierei sale, a primit numeroase distincții, precum Ordinul „Meritul Cultural”, Ordinul „Muncii” și Ordinul „Steaua Republicii”, precum și Premiul de Stat pentru Citadela sfărâmată (1955) și Premiul „I.L. Caragiale” al Academiei Române pentru Și eu am fost în Arcadia (1971).

Horia Lovinescu s-a stins din viață pe 16 septembrie 1983, lăsând în urma sa o operă dramatică valoroasă pentru cultura română.

Sursa: https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/teatru-si-film/portret-102-ani-de-la-nasterea-dramaturgului-horia-lovinescu-id7886.html

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *